5-те най-важни проверки на течности през пролетта

14 Юни 2019

Съществуват различни видове флуиди в отделните системи на автомобила, които са жизнено важни за тяхното функциониране, така че прегледите им преди настъпване на пролетта би Ви спестила доста по-късни проблеми. Нека ги разгледаме накратко и да дадем някои съвети в тази посока.

 

Защо трябва да извършим проверка на машинното масло

Както знаем, смазочното масло е “кръвта” на автомобила и то трябва най-зорко да се следи и поне на всеки три месеца или на 10000 км пробег да се подменя с ново. То отговаря за намаляване износването на движещите се в двигателя части и когато е в добро състояние, “сърцето” на моторното превозно средство функционира безпроблемно, а Вие изпитвате удоволствието от шофирането.

 

Как да проверим охлаждащата течност

С идването на летните горещини, важен елемент от превантивното обслужване на превозното средство е неговото правилно охлаждане. То отговаря за подсигуряването на подходящата среда за нормалното функциониране на двигателя, а това означава достатъчен капацитет за отвеждане на топлината и предпазването му от прегряване. Препоръчително е обслужването да се извършва на всеки 30 000 км пробег, поради загубата в ефективността на някои добавки след подобно изминато разстояние.

 

Защо течността на чистачките също има значение

С настъпването на горещините се появяват и множество различни малки летящи насекоми, които често се лепят по предното стъкло когато шофираме и всъщност спомагат за намаляване на видимостта. Поради това е важно периодично да пускаме чистачките. За целта обаче, те трябва да притежават и подходящият почистващ разтвор за повишена ефективност. Ако не знаете как да направите смяната, проверете в инструкциите на производителя. Там ще видите също и от какъв течен материал се нуждаете.

 

Защо проверката на спирачна течност е най-важна

Спирачната система е ключовият елемент за нашата безопасност по време на шофиране и ни позволява максимално ефективно да упражняваме контрол над превозното средство. Тя обаче функционира с хидравличен флуид, който има способността да абсорбира влагата от околния въздух и да губи своите способности, намалявайки значително ефективността от спирането. Ето защо, преди началото на всяко лято е препоръчително да правим подобна смяна, за да подсигурим максимално безопасността си докато пътуваме.

 

Как да извършим проверка на трансмисионното масло

Не изисквайки честа смяна, флуидът в трансмисията периодично просто се проверява. Той има смазваща и охлаждаща функция в съответния случай. Кога точно е препоръчително да се извършва подмяната е необходимо да проверите инструкциите на производителя на съответния автомобил. Знайте, само че смазочният материал между автоматичната и ръчната трансмисия значително се различава.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

  • използвайте винаги висококачествени автомобилни течности от доказани брандове;

  • за годишното обслужване на колата, използвайте само специализирани сервизи за гуми, поради наличието на нужното съвременно оборудване и специалисти;

  • за да пестите пари и време, дори и при най-малката нередност с колата, задължително потърсете квалифицирани експерти в областта;

  • спазвайте препоръките на автомобилните производители.

 

Ако изпитвате каквито и да е проблеми с колата, непременно ни посетете в някои от нашите сервизи за гуми и екипите ни задължително ще извършат цялостен оглед на приемливи цени. Заповядайте!

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, направени в онлайн магазин МЕДИНА МЕД ® (www.medina-med.com) на дата 24 май 2024 г., ще бъдат обработени и изпратени съгласно стандартните условия за съботно работно време на Спиди.

 

Повече информация: 

Тел: 0700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

Празнично работно време - сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ®:

 

 

24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

Прилага се за всички сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ® - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Хасково, Добрич, Велико Търново и Благоевград. 

 

 

Екипът на МЕДИНА МЕД ®