5 неща, които не знаете за гумите

7 Януари 2019

Гумите, въпреки своята простота на външен вид, те са изключително сложни за създаване като структура на използваните в тях материали и приложени технологии. За незапознатите в дълбочина с конструктивните им особености водачи, ще дадем следните 5 съвета за тях.

 

Може ли вашата гума да се пръсне от преналягане

Разбира се, че това е възможно да се случи ако не спазваме препоръките на производителя. Налягането при различните видове е отделно и няма универсален показател, който всички да спазват. Информация за гуми във вашия случай ще намерите върху етикета на страничната колонка на вратата, жабката или капака. Налягането се проверява чрез манометър, поставящ се във вентила на джантата.

 

Наистина ли има значение търговската марка

Има значение, защото всеки разработчик при производството на собствения си продукт, употребява фирмени патентовани технологии и качество на материалите. Дори при различните търговски марки, шарката на протектора си е строго индивидуална и тя е формирана на база дългогодишни експерименти и проучвания относно ефективността й в отделни ситуации.

 

Съществуват също качествени и не толкова качествени решения, така че проучете популярните марки и заложете на тази, от която най-много потребители на вашето транспортно средство са доволни.

 

Какво трябва да знаем още за протекторите

Както знаем, протекторът е не просто шарка върху повърхността на каучука, а именно от него зависи и безопасността на превозното средство. Точно от дълбочината, ширината и разположението на каналите е от значение доброто сцепление с пътната настилка, спирачният път и генерираният шум по време на движение. Както знаем, шарките при зимните и летните модели не са еднакви и това се налага поради различните експлоатационни условия.

 

Основно те се делят на два вида: асиметрични и симетрични. Представлява всъщност разположението на каналите по повърхността. Тяхната цел е максимално ефективното отвеждане на водата в страничната част и нейното изхвърляне навън, така че да се подобри сцеплението с пътната настилка и да се предотврати ефектът аквапланинг.

 

Какви още фактори влияят върху гумите

Ето няколко важни, влияещи на експлоатационния срок, фактора:

  • скоростта и условията на шофиране - движението по неравни “черни” пътища и рязкото спиране бързо ще наложи смяна;

  • температура на околната среда - тя оказва огромно влияние над твърдостта на каучука и съответно състоянието му;

  • претоварване - претоварването с 20% намалява продължителността на употребата с 30%;

  • удари - в бордюри, дупки, тротоари и т.н. Всичко оказва негативен ефект и налага по-бърза подмяна.

 

Какво ви препоръчва екипа на Медина-Мед

Следете редовно състоянието и налягането, шофирайте внимателно и залагайте само на доказалите се във времето брандове. Само така наистина можете да сте напълно уверени, че максимално добре сте се погрижили за безопасността на Вас и пасажерите Ви, докато пътувате. Ние предлагаме пълно обслужване на Вашия автомобил и продаваме онлайн гуми на атрактивни цени с високо качество.

 

Работим с множество световно известни и доказани брандове и при нас със сигурност ще получите най-доброто за парите си. Очакваме Ви!