5 грешни мита за гумите

24 Септември 2018

Вече съществуват множество сфери, в които ако преди едни твърдения са били верни, то в следствие промените на технологиите и начина на употреба на крайните продукти, тези твърдения вече са митове. Изключение не правят и автомобилните гуми. В днешната ни статия ще разгледаме пет погрешни мита за тях.

 

1.Разграждат ли се неизползваните гуми?

Подобен естествен процес липсва и за да се отървем от непотребните модели, се прилага технологията пиролиза - разграждане на продукта на съставните му части. Всичко се извършва в безкислородна среда и при термична обработка, а от извлечените вещества се създават нови продукти.

 

2.Лошо нещо ли са тесните гуми?

В различните случаи и очаквания, отговорът на въпроса не е еднозначен. В тази връзка обаче можем да споделим резултатите от проучването на бранда ADAC, които са направили сравнителни тестове на автомобил, “обут” с тесни и широки варианти.

 

Първите демонстрират по-добро поведение на превозното средство в условия на аквапланинг. Осигуряват по-нисък шум по време на движение и понижен разход на гориво. Вторите пък оказват влияние върху поведението в положителен смисъл и съкращават спирачния път. Тесните разновидности вече се прилагат често и в електромобилите, с цел намаляване на теглото, съпротивлението, загубата на енергия и аеродинамиката. Понижаването на подобни параметри позволява на батерията да осигури по-дълъг пробег с еднократно зареждане.

 

3.Излишни ли са резервните гуми?

Много автомобилни производители с цел намаляване теглото на моторните превозни средства, не предвиждат място в багажното отделение за резервни решения. Те осигуряват инструменти, подходящи за извършване на моментално отстраняване на неизправността. Доста хора обаче все още залагат на резервния готов вариант, изискващ няколко минутки за подмяната.

 

С оглед на развитието на услугата “пътна помощ”, по-горе описаното бързо справяне със ситуацията ще продължи да се прилага.

 

4.Трябва ли новите гуми винаги да са отпред?

За учудване на много автолюбители и шофьори, производителите препоръчват новите гуми да се поставят отзад, с оглед повишаване на сигурността на пътя. Някои ще възразят, обяснявайки си ситуацията, че задвижването е предно, а отзад колелата просто се задвижват от инерцията. Така е, но в случай на износен грайфер, устойчивостта на колата значително се влошава, а безопасността на Вас и пасажерите се рискува.

 

5.Може ли с добри зимни гуми да се кара целогодишно?

Някои икономични шофьори го практикуват, но те поставят разхода пред живота и безопасността си. Зимните и летните разновидности са направени от различен каучук, като единият е по-мек от другия вид и издържат на различни термични условия. Шарките на грайферите им значително се различават и т.н. Съществува и трети вид, който е всесезонен, но той не може да осигури качествата на отделните разновидности.

 

В този случай всичко е въпрос на лични разбирания и предпочитания, но ако целите повишена безопасност и сигурност на пътя, не използвайте един вид целогодишно.

 

Ние в Медина-Мед имаме огромна гама от гуми онлайн на атрактивни цени и с доказано качество от популярните световни брандове. Избирайки нас Ви очаква още:

  • само най-добрите предложения;

  • висококвалифицирани служители и консултанти, експерти в областта;

  • верига от физически сервизи в големите градове, където ще отстраним всяка повреда по колата;

  • обектите ни са оборудвани с последно поколение специализирани машини за качествени ремонтни дейности;

  • най-бързи доставки на покупката;

  • интуитивна уеб-среда за лесно намиране на желаната стока и навигация.

 

Всичко изброено по-горе и още много други положителни изненади сме Ви приготвили, така че заповядайте при нас дори и в момента. Ние Ви очакваме!