4 неща за гумите, които може би не знаете

12 Ноември 2018

В днешната ни статия смятаме да насочим вниманието Ви към някои неща, които вероятно не знаете за гумите. Ще поговорим за проблемите със статичното електричество, изминатото разстояние от модели с равна повърхност, от колко различни материали се състоят и т.н. Да започваме…

 

Проблем ли е статичното електричество?

Съществуват факти, че то може да се окаже опасно при зареждане с гориво на бензиностанцията. Както знаем, една малка искра в подобни условия ще направи много голям пожар. То също създава доста неприятни усещания на пасажерите при слизане от купето. Сега обаче недостатъкът е разрешен с наличието на по-малко въглерод. По този начин е постигнато понижаване в съпротивлението по време на движение.

 

В същото време обаче се намалява проводимостта между купето и пътя, а колата остава незаземена. За да се избегне това, е наличен т.н. антенен протектор в самата повърхност на каучука.

 

Колко километра могат да изкарат гумите с износена повърхност?

Точен отговор на въпроса надали някой може да даде, поради наличието на множество фактори, влияещи върху износването. Ето няколко накратко:

  • стилът на шофиране - агресивното каране бързо ще износи грайфера;

  • пътните условия - ако често се движим по лоша пътна настилка, няма да изминем голямо разстояние;

  • скорост - високото ускорение ще подложи колелата на по-висок термичен натиск, което ще ги изхаби;

  • теглото - при редовното превишаване на товарния импеданс, скоро ще ни посрещнат проблемите, свързани с изправността;

  • налягането - нередовното му контролиране ще влоши качествата и ще се наложи бърза смяна.

 

Виждате, че доста неща влияят и за това не възможно да се даде конкретен отговор. Ние обаче съветваме, възможно най-бърза подмяна след като се появят белезите на износеност.

 

Колко материала има в една модерна гума?

За да се разшири списъкът от полезни свойства е необходима употребата на различни по вид материали. В съвременните решения освен кевлар, каучук и найлон, примесени със стомана са добавени още метили, като кобалт и титан.

 

Като цяло в състава участват над 30 отделни разновидности на каучука, наред с други допълнения за да се постигне желаната ефективност, стабилност и безопасност на пътя. Разбира се, съставът зависи и от видовете гуми.

 

Защо в днешно време новите коли нямат резервна гума?

С цел намаляване на теглото и цената, както и освобождаване на багажно пространство в автомобила. За да се вместят в постоянно затягащите се изисквания от страна на регулаторните органи, производителите изцяло премахнаха резервното колело от багажника, залагайки на специални инструменти за ремонт.

 

Например, към 2025 година, автомобилните производители ще имат изискване да намалят разхода на гориво до 5,2 л./100 км. Възнамеряват да го постигнат освен чрез внедряване на високи технологии и чрез намаляване теглото на превозното средство.

 

Какво ви препоръчва Медина-Мед?

Сервиз за гуми Медина-Мед препоръчва употребата само и единствено на нови модели от доказалите се вече брандове, с което си гарантирате, спокойствие, комфорт и сигурност на пътя. Гамата ни от онлайн гуми е изключително разнообразна и на достъпни цени с гаранция за качество. Влезте в специализирания ни магазин и ако се нуждаете от помощ, свържете се с нас по вариантите в сайта и ще съдействаме! Очакваме Ви!