3 зимни съвета за сигурност на вашите гуми

1 Февруари 2019

Зимата е период, в който изключително много трябва да залагаме на безопасността и сигурността си на пътя, което започва с подмяната на летните със зимни гуми, както и някои основни проверки за повишена сигурност. Ето и 3 съвета от нас!

 

Каква е оптималната дълбочина на протектора

Според българското законодателство, изискванията са за минимум 4 мм, като под тази стойност подлежите на наказателна отговорност. Измерването се извършва чрез специално закупен уред, който се поставя в каналчето на грайфера и се отбелязва показанието. Другият вариант е с клечка за зъби или монета, отбелязваща се с пръст, а после се измерва с линийка. Като цяло процесът е прост и бърз.

 

Какво трябва да е налягането във вашите гуми

На първо място следва да се помни, че с промяната на температурните показатели се променя и налягането. При топли условия, въздухът във вътрешността се разширява, а в студени се свива. Тоест, ако правите проверката в топъл гараж (над 0-та), а навън са минусови градусите, то тогава добавете 0,2 бара допълнително, към препоръчаните от производителя стойности. Така ще компенсирате свиването на въздуха на студа.

 

Важно ли е наличието на резервна гума

Както всички знаем, този допълнителен аксесоар към автомобилното оборудване е много полезен в случай на пътен инцидент. Ако преди години обаче, техните размери бяха идентични с тези на останалите колела, то сега размерът е значително по-малък и налага някои ограничения при употреба. При тяхната употреба е наложително ограничаваме в скоростта на движението, достигаща до 80 км/ч.

 

Също така, значително е съкратен и пробегът за изминаване с подобно помощно средство, така че при инцидент на пътя, трябва да се отбиете при най-близкият сервиз за гуми за отстраняване на проблема.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

  1. Редовно проверявайте визуално външната част на каучука и грайфера и ако забележите неравномерно износване, веднага посетете оторизиран сервиз за цялостен преглед на окачването.

  2. Проверявайте показанието на оригиналния индикатор в каналите на протектора. Той най-бързо ще Ви информира дали е време за подмяна.

  3. Правете редовна проверка на налягането чрез манометър и се старайте да поддържате препоръчителните от разработчика стойности, без да те да са по-високи или по-ниски за да си осигурите безопасност и устойчивост на пътя.

  4. Правете същите процедури и за резервното колело, поддържайки го в постоянна готовност за употреба, когато се наложи.

 

Ако се нуждаете от допълнителна помощ и съдействие, задължително се отбийте в някой от сервизите ни в цялата страна. Там нашите майстори разполагайки с най-модерното и съвременно оборудване, ще отстранят всяка неизправност за максимално кратко време. Очакваме Ви!