3 причини, поради които дълбочината на протектора е важна

5 Юли 2019

Вида на шарките върху протектора и неговата дълбочина играят важна роля за устойчивостта на колата в различните пътни условия и от тяхното състояние всъщност до голяма степен зависи нашата безопасност по време на път. Ето защо е важно да знаем до какъв минимум е възможно да се износят гумите.

 

Какъв е законовият минимум за дължина на протектора

Като цяло, минималният диапазон по закон е 1,6 мм за летните и 4 мм за зимните, но за повишена сигурност, експертите препоръчват подмяната да се извърши при достигане поне до 3 мм. при летните и 4 мм при зимните. Така си гарантирате добра устойчивост при аквапланинг и по-кратък спирачен път. Важно е да уточним, че споменатите по-горе показатели е нужно да се наблюдават в средните канали, а не по краищата. 

 

Най-лесната и бърза проверка е като обърнете внимание на вградените в шарките индикатори. Представляват малки хоризонтални лентички, разположени във вътрешността на каналчето и ако износването е достигнало тяхното ниво, то трябва да последна спешна смяна.

 

Как по този начин минимизираме спирачния път

Доброто състояние на каучука и по-голямата дълбочина на протектора са гаранция за добро сцепление с пътната настилка, което директно означава и по-кратко спирачно разстояние. Редица независими тестове са установили, че под 3 мм на канала се наблюдава сериозно увеличение на разстоянието. Например, известният бранд Michelin чрез специално разработени вертикални шарки, прави опити да запази устойчивото спиране, дори и под минимума от 3 мм, но от правна гледна точка, 1,6 мм е критично.

 

Как се намаля риска от аквапланинг

Аквапланинг е ситуация, при която между асфалта и гумите се появява тънък воден слой, довеждащ до пълна загуба на сцепление и съответно управление на превозното средство. Той се получава когато през локва вода се премине с висока скорост. В такъв случай спирането е невъзможно, а натискането на спирачката рисковано начинание. 

 

За предотвратяване на подобна ситуация, инженерите са проектирали специални форми на разграфенията, така че постъпващата вода веднага да бъде изхвърлена встрани за запазване на максимално сцепление. За да бъде ефективно това обаче е необходимо каналите да са колкото е възможно по-дълбоки, за да се справят с по-голямо количество вода едновременно. Ето защо, с износването на грайфера се наблюдава и намаляване на ефективността във водна обстановка.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

С оглед на факта, че “обувките” на автомобила са връзката му с пътната настилка следва, че не бива по никакъв начин да се скъпим за покупката на нови и висококачествени аналози. Те значително намаляват вероятността от ПТП и ни предоставят безпроблемни пътувания и радост от живота. Ето защо заповядайте в наш сервиз за гуми и ще получите:

  • отлично и бързо обслужване от специалисти в областта;

  • достъпни цени и много допълнителни промоционални условия;

  • гарантирано високо качество на предлаганите продукти;

  • пълно обслужване и набор от услуги, извършвани с професионално и последно поколение оборудване.