Времето тиктака: Кой ще доставя гуми в бъдеще за Формула 1?

4 Юни 2013

 

Кой ще доставя гумите в бъдеще за Формула 1? Отдавна е известно, че Pirelli всъщност биха искали да работят за това повече години и до края на настоящия сезон да си останат като единствен доставчик на гумите.

Но погледнато назад към предполагаемите тайни тестове на гуми с Mercedes и трайността на гумите от Pirelli във Формула 1 състезания, както и предполагаемата тактика за отлагане на Formula 1 – това се отчита от италианския производител на гуми и от слуховете в търговската преса, при което съкращаването на Pirelli се смята за все по-възможно.

Защото, за да остане във Формула 1, времето постепенно изтича, а вече в рамките на дванадесет седмици би трябвало Pirelli или друг подобен производител на гуми - да предоставят предварителни данни за новите гуми за 2014. Проблемът е, че "Промените в превозното средство са толкова големи, че трябва се започне от чист лист хартия", коментира ситуацията директорът за моторни спортове на Pirellis - Paul Hembery.

Pirelli би могъл да разполага поне с маршрутните данни, което според Hembery представлява само ограничено предимство пред потенциалните конкуренти. В крайна сметка всичко започва от нула. За Pirelli също не е задължително да остане изключителен доставчик и отговорността по решението, дали само един вид гуми ще останат, да се поеме изцяло от Формула 1, след което Pirelli да "направи оценка" , продължи Hembery нататък, дали би искал да остане във Формула 1.

Докато бившият доставчик Michelin – тогава бе ангажиран до 2006 г. – може смътно да си представя по-нататъшно влизане, то сега намеренията на Hankook по този въпрос са с доста по-изразени конкретни идеи.