Тази година, най-вероятно пет процента по-малко нови автомобили в Европа

13 Юни 2013

Както докладва Autohaus Online, позовавайки се на последните прогнози на Центъра за автомобилни изследвания (CAR) в Университета в Дуисбург-Есен, през тази година близо 11,9 милиона нови превозни средства ще излязат по пътищата на Европа, което ще е с около пет процента по-малко от преходната година (ЕС, включително четирите щата EFTA  на Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Исландия).

" 2013 г. е най-лошата година от последните тридесет години в Западна Европа", така е цитиран този контекст от съответно проучване. Особено трудно е за страните Франция, Италия, Испания, Португалия и Гърция, защото пазарът там е подкопан с 9.6 на сто при общо 3,8 милиона автомобила.

На фона на това, CAR оценява използването на производствения капацитет на производителите на автомобили във Франция, Италия, Португалия и Испания при само 58 процента. Това е най-ниският процент в южната част на европейската автомобилна индустрия след Втората световна война и прави закриването на предприятия неизбежно, се казва по-нататък.