Новият фейслифт на Audi A8

28 Август 2013

Една от най-силните страни на големия седан е неговата лека конструкция. Audi A8 3.0 TFSI, със стандартно междуосие има собствено тегло от едва 1,830 кг – най-доброто в класа за модел със задвижване на четирите колела. Каросерията е изработена почти изцяло от алуминий, като носещата конструкцията Audi Space Frame® (ASF) има тегло от едва 231 кг.

С непроменена дължина от 5.14 метра, междуосие от 2.99 метра, широчина от 1.95 метра и височина от 1.46 метра, Audi А8 има най-спортните пропорции в сегмента. А8 L разполага с увеличени с 13 сантиметра междуосие и дължина. И двата варианта на каросерията са с нова организация на багажното отделение с цел улесняване на товаренето. Допълнителни мерки за поглъщане на звука намаляват още и без това ниското шумово ниво.

Динамичният дизайн на големият седан е станал още по-експресивен. Капакът на двигателя, предната решетка Singleframe® и предната броня са по-скуптурирани и пластично оформени, а долната линия на предните светлини е права. На германския пазар LED светлините са стандарти за всички варианти с V8 двигател. Audi предлага
опционално и предните светлини с матрична LED технология (Matrix LED), която поставя нови стандарти по отношение на дизайн и конструкция. Допълнителни функции на новата технология са интелигентните светлини за завой, новите дневни светлини с променен дизайн и динамичните мигачи. Системата на A8 използва предварителни данни от навигацията за да настрои разпределението на светлинния сноп в съответствие с актуалната пътна ситуация. В комбинация с опционалната навигационна система Navigation plus с MMI touch, тя разпознава пътните данни съдържащи се в навигационната система като крива на завоя и класификация на пътя.

Задните LED светлини също са станали по-плоски. За всички модели освен S8, променената задна броня помещава две ромбовидни бленди на ауспуха. Нови хромирани лайстни и лакирани черни рамки на прозорците очертават различията в
дизайна на детайлите. Изборът включва дванайсет екстериорни цвята, сред които пет нови. Предлагат се колела в размери от до 21 цола. Audi предлага А8 на германския пазар с избор от два бензинови и два дизелови агрегата. Бензиновите са съответно 3.0 TFSI с принудително пълнене с механичен компресор и 228 кВт (310 к.с.) и V8 4.0 TFSI с битурбо пълнене и 320 кВт (435 к.с.). Дизелитe са съответно високоефективния 3.0 TDI clean diesel със 190 кВт (258 к.с.) и разполагащият с изключителна тяга 4.2 TDI clean diesel, генериращ мощност от 283 кВт (385 к.с.) и въртящ момент от 850 Нм. Динамичните качества са подобрени при всички двигатели. Оборудван със система за задвижване на четирите колела quattro, 4.0 TFSI сега ускорява А8 от нула до 100 км/ч за 4.5 секунди. В режим на частично натоварване на двигателя системата Audi cylinder on demand (COD) деактивира четири от осемте цилиндъра. Агрегатът с най-нисък разход на гориво е 3.0 TDI clean diesel, който изразходва 5.9 литра дизел на 100 км, съответстващи на 155 грама въглероден двуокис на километър. Всички двигатели покриват стандарта за вредни емисии Euro 6. Мерките за намаляване на триенето намаляват разхода на гориво с до десет процента.