Нова самонапомпваща се гума от Goodyear

25 Април 2013

 

Малко са разработките в областта автомобилните гуми, които са успяли да спечелят толкова много награди през последната година, колкото системата за автоматично напомпване на гумите от компанията Goodyear. Вече посетителите на Женевското автомобилно изложение имат възможност да видят тази гума отблизо.

Технологията е наречена AMT (Air Maintenance Technology) и дава възможност за автоматично регулиране на налягането в автомобилните гуми. Подобни системи се използват предимно от военните вече почти 50 години, но те са снабдени с отделен компресор, система от тръби и особена конструкция на джантата.

Инженерите на Goodyear успяват да обединят това оборудване и да го интегрират в самата гума, като стандартната електрическа помпа въобще не влиза в схемата. Goodyear използва просто, но гениално решение - гумата се надува за сметка на въртенето на колелото и налягането, причинено от натиска на колата върху асфалта.

В борда на гумата е вградена тръбичка, единият край на която излиза навън.  Докато шофирате, тръбичката, която е мека се свива и подобно на механична помпа засмуква въздух отвън. Специален датчик следи за съответното оптимално налягане в гумата. Когато то е достатъчно, системата се запушва.