Michelin иска да започне разширение на капацитета си в Сърбия

20 Юни 2013

Според вестниците, Michelin ще започне по-късно това лято разширяването на своите заводи за гуми в Пирот, Сърбия. Френският производител е обявил такава инвестиция още преди няколко години при определен размер на инвестицията от 170 милиона евро.

Сега местните медии съобщават, позовавайки се на кмета на град Пирот, че Michelin просто планира да започне строителството на място през август. В него се посочва, че това е "нов завод", в който първоначално ще бъдат създадени 700 работни места. Michelin е започнал производството на гуми при Tigar в Сърбия през 2005 г. и след това поема напълно производството на гумите през 2009 година.

По негово време анализаторите не искаха инвестиция в съществуващата фабрика, в която главно се произвеждаха навлизащите модели на марките "Tigar", " Kormoran " и "Riken" за пазарите в Русия, Източна Европа, Африка и Близкия изток, а това просто не се вписваше в силата на френската компания: марка и технология.

Съществуващата фабрика в Пирот сега е с капацитет от около осем милиона гуми за леки автомобили, а с новата и съответно разширена фабрика за гуми трябва да бъде възможно производството на дванадесет милиона гуми годишно. Междувременно Michelin не коментира публикацията, така че повече информация за новосъздадения капацитет не е на разположение.