Класация на "най-големите компании за производството на гуми"

29 Май 2013

Кои са най-големите производители на гуми в света? Кой производител на гуми е във възход? И кой губи позиции? В настоящата класация на "най-големите компании в производството на гуми" има раздвижване за финансовата 2012 година, при което се хвърля светлина върху съотношението на силите в международната индустрия за гуми.

Въпросът, който стои за най-големите световни производители на гуми – изчисляващи своите обороти на база евро със среден годишен курс – има от години само един отговор: Bridgestone. Това не се е променило и през 2012 година. Японският индустриален гигант доминира на пазара със значителни приходи от почти 25 милиарда евро оборот при продажби на гумите си. Това е почти една пета пред Michelin, световен лидер номер две в индустрията на гуми с годишен обем на продажби от над 21 милиарда евро. Водещото трио се допълва от Goodyear Tire & Rubber със своите 16,3 милиарда евро оборот от продажби на гуми.

По време на защитата на осемте най-големи производители на гуми в световен мащаб през последната година, Giti Tire беше елиминиран от топ 10-те на пазара и сега се нарежда на 11-та позиция. Изпреварен беше производителят на гуми с фабрики в Китай и Индонезия от Cheng Shin Rubber (Maxxis , Тайван) и Cooper Tire & Rubber, които наскоро бяха на 9-то и 10-то място според изготвената годишна класация на вестник „Нови гуми“. Също така има някои промени през изминалата година и в разширения списък на най-големите промишлени предприятия за производство на гуми.