"GranPri" в Индия няма да се състои

2 Август 2013

Индия няма да бъде кръг от Формула 1 догодина, но планира завръщане за сезон 2015. Това потвърди официално босът на шампионата Бърни Екълстоун във вторник.

Причината Гран при на Индия да отпадне от календара не е финансова, нито политическа или поне това твърдят двете страни. С този ход организаторите от Jaypee целят да променят датата на надпреварата.

В момента Гран при на Индия се провежда през октомври, а за 2015 датата е насрочена за март, като целта е състезанието да бъде обвързано с другите надпревари извън територията на Европа в началната фаза на сезона. Ето защо Гран при на Индия отпада за идната година, тъй като в противен случай организаторите ще трябва да подготвят две състезания за по-малко от половин година.

"Когато подписахме петгодишния договор с Jaypee, ние искахме да посещаваме Индия през първата половина (на сезона), но Jaypee искаха през октомври. Дадоха ме им тази дата, но за 2015 състезанието ще се проведе още в самото начало", коментира Екълстоун пред IANS.

С отпадането на Индия от календара за следващия сезон се отваря свободно място за Гран при на Австрия. За догодина е предвиден и дебютът на Русия във Формула 1.