Горивните клетки влизат в серийно производство

24 Януари 2014

Измина доста време докато Hyundai се осмели с ix35 Fuel Cell да стане първият производител, чието производството на автомобили с горивни клетки ще достигне поне четирицифрен тираж.

Хубаво е, че най-накрая един производител се е захванал сериозно с горивната клетка. От това лято Hyundai предоставя на лизинг 1000 екземпляра от SUV модела Hyundai ix35 Fuel Cell, като планира след 2015 да разшири производството и да достигне повече от 10 000 автомобила. В продължение на десетилетия много производители инвестираха милиарди евро в тази алтернативна задвижваща техника, но от всичко това произлязоха само малки серии и декларации за намерения.

Водородът осигурява бързо далечни разстояния


Още преди няколко години инженерите ругаеха охотно, защото след всеки решен проблем при горивните клетки изплуваха два нови. Междувременно ситуацията се подобри, но големият дял на изключително скъпия благороден метал платина, използван за катализатор в горивната клетка, все още занимава инженерите от развойната дейност. Дори и Hyundai ix35 Fuel Cell, съгласно обичайната калкулация, ще струва над 100 000 евро.

Теоретичните ползи са големи: тъй като водородът може да бъде презареждан с 350 до 700 бара налягане в минута, за разлика от чисто електрическите автомобили с акумулаторни батерии, той гарантира бързо големи пробези, ако инфраструктурата на станциите за пълнене е на ниво. По принцип автомобилите с горивна клетка, що се отнася до енергийната страна, винаги ще си останат чисто електрически хибриди. Тъй като процесът, който посредством окисление на водород генерира електричество (обратна електролиза), отговаря вяло на зададената мощност, винаги има резервна батерия в задвижващата част.

Когато водачът натисне педала на газта, това поставя в готовност първо електрическото ускорение от акумулатора, тъй като горивната клетка произвежда по-скоро постоянна енергия. Втората причина за допълнителния акумулатор е възстановяването на спирачната енергия. Голямото количество енергия, отделяна при натискане на спирачките, може да бъде запазена само с акумулатор. В Hyundai батерията е литиево-йонен тип с 24 киловата мощност и ниско съдържание на енергия. Би било възможно да се монтира по-голяма батерия, тъй като това изисква Hyundai ix35 да се поставя в контакта за plug-in зареждане на къси разстояния. Но за жалост след това той ще тежи почти два тона, вместо 1839 кг.

Hyundai ix35 Fuel Cell се движи елегантно  

Максималната мощност на системата от 124 кВт (100 кВт за горивната клетка) за електромотора ускорява учудващо добре модела с предно предаване, особено при градско шофиране. В града той действа променливо, с увеличаващо се темпо, със забележим прилив на мощност – типично за електрическия автомобил. Докато автомобилът достигне 100 км/ч могат да изминат 12,5 секунди, като максималната скорост е 160 км в час. SUV моделът с горивни клетки е един приятен и спокоен автомобил, но относно динамиката не позволява да бъде претоварван. Поклащайки се, той е винаги под контрол, дори и когато влиза в завой. Кормилното управление се усеща малко изкуствено, но по време на дълги, релаксиращи пътувания то е едва забележимо.

Ограничено захранване с водород  


Който зареди резервоара си със 700 бара водород, той осигурява само в рамките на три минути пробег от 600 км. Тези стойности не могат да бъдат достигнати от никоя електрическа кола с кабел. Но докато инфраструктурата на действащите водородни бензиностанции е толкова лоша, както вече установихме след нашето голямо пътуване - първите големи серии автомобили с горивни клетки на света принципно имат лош старт. 

Тук проблемът не е само до броя на водородните станции, които могат да се намерят на различни сайтове в Интернет пространството. Освен всичко те работят само епизодично, като например станцията на летището в Щутгарт.