100 Години - General Tire

15 Април 2015

Историята на американската марка за гуми General Tire започва през 1915 година, когато компанията е основана от Уилиям О’Нийл и партньора му Уинфред Фаус в Акрон, Охайо. Още тогава двамата си поставят за цел да произвеждат висококачествени гуми. По това време в Америка е имало над 300 производители на гуми. Но за разлика от техните конкуренти, още в началото двамата партньори заложили на високото качество с фокус върху пазара на камиони. Те били пионерите на извънгабаритната пневматична гума наречена General Jumbo. В онези времена камионите се движили на твърди каучукови гуми и пневматичните гуми били иновация, която бързо привлякла интерес. Иновациите на General Tire навлезли и при автомобилите. В средата на 20-те години компанията пуска General Balloon Jumbo за леки автомобили. Тези гуми се нуждаели от много по-малко налягане и осигурявали много по-комфортно шофиране от обикновените.

General Tire бързо разширява продуктовата си линия, която скоро включва и непробиваемата гума за висок пробег Dual Balloon. В началото на 30-те години, General Tire е най-големият производител на гуми за камиони в САЩ с пълна продуктова линия от пневматични гуми. В същото време компанията се разраства в чужбина като открива подразделение в Мексико. В средата на 30-те General Tire сключва споразумение за доставчик на оригинално оборудване с International Harvester, един от най-големите американски производители на селскостопанско оборудване и камиони. Към края на десетилетието всички големи производители на камиони вече са одобрили General Tire за свой доставчик на оригинално оборудване. През 40-те General Tire създава още иновации в производството на гуми и засилва експанзията си с откриването на супермодерен завод в Тексас.

В средата на 50-те производителят на гуми продължава да разширява продуктовата си гама и навлиза в пазара на оригинално оборудване за леки автомобили, първо като доставчик на General Motors. Търсенето на гуми за оригинално оборудване продължава да расте и General Tire инвестира в нови, високотехнологични заводи за производство на гуми, както и в изграждането на най-голямата писта за тестване на гуми в Увалде, Тексас. Третият американски завод е открит през 1960 г. в Мейфилд, Кентъки, последван от още мощности в Охайо и Северна Каролина. През 1973 г. в Илинойс е открит шестият завод на компанията. В много аспекти, учените на General Tire са спомогнали за развитието на индустрията с подобрения в производството и показателите на гуми и за леки автомобили и камиони. На 30 октомври 1987 г. германският производител на гуми Continental придобива бизнеса с гуми на General Tire, като част от своя амбициозен план за експанзия. През 1995 г. компанията сменя името си на Continental General Tire, a през 2000 г. става Continental Северна Америка. Под марката General Tire компанията продължава да създава и произвежда широка гама от гуми за автомобили