Зимните гуми, какво трябва да знаем преди да ги купим

10 Октомври 2018

Снегът, ледът и проливният дъжд; шофирането в опасни условия, често изнервят дори и най-компетентните шофьори. Монтирането на зимни гуми повишава безопасността при шофиране и би могло да бъде отговорът, който търсите. Тъй като инвестирането в скъпа покупка може да представлява голямо финансово перо, преди да се разделите с парите си, вие искате да получите възможно най-много практическа информация относно преимуществата и потенциалните недостатъци на монтирането на зимни гуми. В това лесно разбираемо ръководство ще намерите абсолютно всичко, което трябва да знаете, преди да купите зимни гуми за вашия автомобил. Открийте:

 

 • по какъв точно начин зимните гуми се различават от обикновените;

 • какво казва законът за зимните гуми;

 • как да решите дали ще имате полза от зимни гуми;

 • колко ще ви струват зимните гуми спрямо това, което можете да спестите;

 • кога да използвате и сменяте зимните гуми.

 

Освен това, разгледайте други алтернативи на зимни гуми, които се предлагат на пазара в нашия онлайн магазин medina-med.com или сервизните центрове на Медина Мед

 

Какво представляват зимните гуми? Основни разлики между летни и зимни гуми

 

Зимните гуми са специално проектирани за по-студени условия, тъй като създават най-добро сцепление и теглителна сила. За студени условия се счита падане на температурите под седем градуса по Целзий. При тези ниски температури, зимните гуми се представят по-добре от обикновените гуми, не само по отношение на теглителната сила, но и при сцепление и спиране.

 

Зимните гуми наистина ли са толкова ефективни, колкото се твърди? Тяхната ефективност съвсем не се състои само в спирането на автомобила при хлъзгане, когато шофирате на сняг или лед, тъй като те осигуряват далеч по-добро сцепление както при мокри, така и при сухи настилки при температури под седем градуса Целзий. Изпитванията* са проведени с обикновени гуми спрямо зимни гуми при температура от 5 градуса Целзий при спиране на мокри пътища при скорост 62 мили в час (≈100 км в час). Бе установено, че спирачният път с обикновени “летни” гуми  е 70.5 метра, докато с зимни гуми, спирачният път е намалено до 65.7 метра.

 

Причината за това е, че обикновените гуми могат да се втвърдят, когато времето е студено, което увеличава спирачния път. Освен това, при мокро време съществува по-голям риск от аквапланинг. Зимните гуми работят по-ефективно поради своята уникална каучукова смес, която гарантира гъвкавост, въпреки ниските температури и коварните условия, като например сняг и лед.

 

Докато мекият каучук подобрява сцеплението с асфалта, зимните гуми имат и по-дълбоки и по-широки шарки от обикновените гуми. За още по-голямо сцепление и стабилност, блоковете на протектора имат малки канали, известни като ламели.

 

Може да срещнете два типа символи върху зимните гуми: буквите M + S и символ с три планински върха и снежинка. Макар че M + S показва, че гумата осигурява по-добро управление на сняг и кал, тази маркировка не е свързана със задължителен тест за ефективност и може да се види и върху всесезонни гуми. Пиктограмата “Три планински върха и снежинка” (3PMSF), обаче, се поставя само на зимни гуми. Този символ означава, че гумата е покрила изискванията на ЕС за минимално поведение при сняг. Ето защо реномираните производители на гуми, като MICHELIN, препоръчват гумите с маркировка 3PMSF да се използват при зимни условия и сняг.

 

Обобщение на фактите:

 

 • имат най-добро поведение при температури под седем градуса по Целзий;

 • проектирани са за максимално сцепление върху заледени и заснежени пътища;

 • по-дълбоки и по-широки шарки;

 • снабдени са с канали на протекторните блокчета;

 • идентифицират се от маркировката “Три планински върха и снежинка”.

 

Какви са законите, отнасящи се до зимните гуми?

 

В България, шофьорите не са задължени по закон да оборудват автомобилите си със зимни гуми. Правилото гласи, че през зимните месеци шофьорите трябва да са или със зимни гуми, или летни гуми, на които дъблочината на протектора е не по-малка от 4мм! При пътуване в чужбина, обаче, различните държави имат различни правила. Ето защо винаги трябва да проверявате предварително, кои европейски държави изискват зимни гуми, тъй като ще откриете, че много от тях налагат използването им със закон.  

 

В Австрия, независимо от условията, зимните гуми трябва да бъдат използвани от ноември до средата на април. Ако не го направите, това може да доведе до глоба от 5000 евро и задържане на автомобила ви. По същия начин, за шведските шофьори е задължително да монтират зимни гуми между декември и края на март. В Германия, използването на зимни гуми е задължително при зимни условия.

 

Въпреки че в България не е законово регламентирано да монтирате комплект от четири зимни гуми, то е препоръчително по съображения за безопасност.  Смесването на гумите може да причини проблеми със стабилността на вашето превозно средство, което може да доведе до потенциално опасни проблеми свързани със завиване и въртене.

 

Как да решим дали ще имаме полза от зимни гуми

 

Зимните гуми подобряват поведението на автомобила ви при шофиране по време на студените месеци на годината, но дали ще инвестирате в тях зависи от определени фактори. Обстоятелствата как шофирате и къде живеете вероятно ще бъдат двете най-големи съображения. 1. Колко често шофирате?

 2. Къде шофирате най-често? Например по магистрали или второкласни пътища

 3. В селски район или в град живеете?

 4. Какви са обичайните метеорологични условия в района на страната, в която живеете?

 5. Кога основно шофирате - през светлата или и през тъмната част от денонощието?

 6. Шофирате ли в чужбина?

 

В крайна сметка, шофьорите от селските райони, които живеят в зони, предразположени към заснежени или заледени условия и мокро време, е по-вероятно да се нуждаят от зимни гуми. Ако, обаче, живеете в градски район, където главните пътища са добре опесъчени, зимните гуми са по-скоро въпрос на личен избор.

 

Изчисляване на разходите за зимни гуми

 

Цената на зимните гуми ще варира в зависимост от вашия автомобил и размера на джантата. Някои уеб сайтове на производителите на гуми ви позволяват да търсите чрез въвеждане на спецификации като марка, гама, двигател, година и размер на гумата, за да ви улеснят в намирането на подходящите гуми за вашия автомобил. На medina-med.com можете да ползвате лесна за работа търсачка с възможност за търсене както по размер на гумите, така и по автомобил.

 

Други съображения, които влияят върху цената, са дали предпочитате да купите втори комплект джанти, за да избегнете смяна два пъти годишно, или дали трябва да плащате за съхранение в склад за гуми, ако нямате подходящ гараж или навес.

 

Освен евентуалните разходи за монтаж, имайте предвид, че ще трябва да купите пет гуми, а не четири, за да имате резервни. Използването на една обикновена гума с три зимни гуми може да направи управлението на автомобила по-опасно поради разликите в сцеплението.

 

Съвети за безопасност за зимни гуми

 

По-добре е да сте си купили зимни гуми, преди да се е застудило, за да не бъдете изненадани. Трябва да ги монтирате на автомобила си точно преди температурите да се понижат под 7 градуса по Целзий. Не забравяйте, че при температури над 7 градуса по Целзий зимните гуми всъщност се представят по-зле от обикновените гуми, така че не ги поставяйте твърде рано. В зависимост от времето, зимните гуми обикновено са най-добри от средата на октомври до средата на април.

 

Можете да очаквате набор от зимни гуми с добро качество да издържи някъде между четири и пет години, когато се използва само през половината от годината. Законовото изискване за дълбочина на протектора на гумата е не по-малко от 1,6 мм. Докато някои производители препоръчват през по-студените месеци да се използва дори по-дълбок протектор, за да се подобри сцеплението на пътя, някои гуми като гумите MICHELIN Alpin 6 поддържат много добро ниво на поведение (спиране, сцепление, ускорение) до износване на гумите. Поради тази причина те препоръчват техните гуми да бъдат сменяне при достигане на дълбочина на протекторната шарка от 1,6 мм, но не и по-рано. Не само ще спестите пари, но и ще бъдете по-екологични.

 

Както и при всички гуми, трябва да извършвате редовни визуални проверки, за да проверите за наличие на повреди. Налягането в гумите трябва да се проверява веднъж месечно или преди дълги пътувания за препоръчаните от производителя нива.Алтернативи на зимните гуми: Всесезонни гуми спрямо зимни гуми

 

Веригите за сняг, които се износват по-трудно, но са по-трудни за монтаж, също осигуряват решение за спешни случаи. За разлика от зимните гуми, този метод е предназначен за кратка вълна от сняг и лед, а не за общо ползване в зимни условия. Те са по-евтина, но временна алтернатива, която може да предложи спокойствие.

Друг вариант, който трябва да разгледате, са всесезонните гуми, които са проектирани да бъдат ефективни както в летни, така и в зимни условия. Те могат да спират като лятна гума на сухи пътища, като същевременно осигуряват добро сцепление при мокри и студени климатични условия. Въпреки това, те не са толкова ефективни, колкото зимните гуми в опасни условия. Следователно, всичко се свежда до начина на употреба. Ако пътувате само в зимни условия със случайни снеговалежи и заледявания, тогава гуми като гумите MICHELIN CrossClimate ще ви предложат поведението, от което най-вероятно се нуждаете. Ако по-тежките метеорологични условия са част от обичайното ви шофиране, тогава зимните гуми, например от гамата MICHELIN Alpin, са чудесен избор. Открийте нашата пълна гама зимни гуми Michelin  или се свържете с нас за консултация: medina-med.com/kontakti-s-medina-med/ .

 

---------------------------------

*Изпитванията са проведени от независимата организация по сигурността, TyreSafe