Защо трябва да поддържате фаровете си

21 Октомври 2019

Замъглените след време на шофиране фарове са познати на опитните и дългогодишни шофьори, но защо се замъгляват, при положение че редовно се грижим колата ни да бъде добре измита и поддържана? Защо подобен ефект е проблем за видимостта и как да го предотвратим? Нека се опитаме да разберем отговорите на тези въпроси.

 

Как се изработват фаровете

Първоначално автомобилните производители са използвали естествено стъкло за изработването им, но впоследствие са установили, че то е твърде крехко и чупливо и са го заменили с поликарбонат. Той представлява твърда и плътна, но пореста пластмаса, която обаче е достатъчно гъвкава и еластична за да устоява на външните фактори, като прашинки, камъчета, UV-слънчевите лъчи, топлината от крушката и т.н. 

 

Поради порестата си структура обаче, поликарбонатът е склонен към събиране на замърсявания и бързо намаляване на видимостта. За решаването на този проблем, производителите започват да използват допълнителен прозрачен тънък филм, който обаче, след време на употреба, се разгражда и покритието се замъглява. Но защо това е опасно? 

 

Защо замъглените фарове са проблем

Замъгляването на покритието и намаляването на светлинния поток са придружени с по-ниска видимост на пътя през нощта. През деня, останалите шофьори не могат да видят от слънцето, дали сте пуснали мигач например, а през суровото мъгливо зимно време, Вие ставате “по-невидим” за останалите участници в пътното движение, което е предпоставка за ПТП. 

 

В същото време, видимостта Ви към другите движещи се превозни средства намалява, да не говорим за пешеходците - вероятността да блъснете някой човек в мъглата значително се увеличава. Подобно замъгляване на покритието на фаровете може да намали светлинния поток с до 50%.

 

Как можете да ги полирате в домашни условия

Ефективният и дълготраен метод за решаване на проблема със замъгляването и обезцветяването на фаровете е тяхното почистване. Процесът е изключително елементарен и не изисква специални познания. Най-добрият вариант е да използвате специална полираща паста.

 

Ето и нужните Ви материали - водна шкурка 2000, полиращите пасти 1,2 и 3 на марката 3М, бормашина с възможност за регулиране на оборотите и специален полиращ диск със съответното меко покритие върху него. Ето и стъпките:

  1. Избършете хубаво прахта и всички замърсявания от обработваното покритие с вода, примесена с течен сапун и сух парцал, а след това изплакнете обилно.

  2. Изтъркайте хубаво повърхността с шкурката и после я обработете с трите пасти подред, като нанасяте от всяка по малко върху мекия диск на бормашината и с ниски обороти на въртене, обработвате цялата повърхност.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Опитайте се да засечете на какъв времеви интервал се замъгляват фаровете Ви (той зависи от интензивността на шофирането) и си задайте например на органайзера нотификация да Ви известява, че е време за полиране. Така можете напълно да бъдете уверени, че няма да забравите за тази поддръжка. Както вероятност забелязахте от статията, тя е много важна за Вашата безопасност.

 

Ако пък не можете да отделите нужното време и усилия в тази посока, можете да ни посетите в наш сервиз за гуми и майсторите ни ще изпълнят услугата на достъпни цени. Ние разполагаме с нужните качествени инструменти и работим изключително бързо, затова няма да Ви забавим изобщо, а Вие ще се насладите от удоволствието на шофирането. Очакваме Ви!