Защо налягането в гумите е важно

15 Февруари 2019

Правилното налягане в гумите е един от съществените фактори за безопасността и комфорта ни на пътя. Защо, как да си го подсигурим и колко често да извършваме проверки ще разкажем днес!

 

Защо е важно да имаме добро налягане в гумите

Защото при  спазени стойности, ние си осигуряваме:

  • сигурност - имаме максимална контактна площ и добро сцепление с пътната настилка;

  • повишен живот - износването на грайферната шарка се извършва равномерно навсякъде и така всъщност удължаваме експлоатационния период;

  • икономия на гориво - когато вътрешния натиск на въздуха е в препоръчаните от разработчика стойности, съпротивлението при търкаляне е минимално, с което се обяснява и икономисването на гориво. Всяка промяна в една или друга степен ще доведе и до изменение в изразходваното гориво за единица изминато разстояние.

 

Следва винаги да се помни, че промяната в околната температура ще окаже пряко влияние и върху налягането. Ако е много топло, това ще го повиши, поради разширението на въздуха, а ако е студено ще го понижи, поради свиването му във вътрешността. Ако правите измерването на топло в гаража, а излезете на студено навън, то прибавете около 0,2 атмосфери допълнително.

 

Как да осигурим нашата безопасност

Пренапомпаните колела могат да са опасни на пътя. На първо място при подобен сценарии се нарушава сцеплението с пътната настилка, защото се намалява контактната площ, с което се увеличава спирачния път и намалява ефективността при необходимост от внезапно спиране. Наред с това, разпределението на натоварването се концентрира в централната част на протектора, което води до прекомерното износване на грайфера само в съответната област.

 

Изводът в крайна сметка непосредствено гласи, че за да сме уверени и спокойни за безопасността и комфорта си, редовно трябва да проверяваме с манометър количеството въздух и да се стараем то да съответства на изискванията. Ако не разполагате с подобен прибор, посетете ни в някой от големите градове на страната и ние ще Ви помогнем!

 

Колко често трябва да го проверяваме

Експертите препоръчват да правим измерване поне веднъж месечно и преди дълго пътуване. Процедурата е много проста и бърза и не изисква особени познания. Преди да започнете обаче се уверете какви са заложените от производителя стойности. Можете да ги научите, като погледнете в документацията на превозното средство или ако не Ви се занимава в търсене из папките, потърсете стикер върху колонката на шофьорската дясна врата.

 

После развийте капачката на вентила и поставете манометъра. Той ще покаже настоящия натиск и по показанието ще прецените дали да изпуснете или да напомпате малко.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Първият ни и основен съвет е да се опитате да осъзнаете колко важно е да правите описаните процедури и да се отнасяте с нужната сериозност. После, съветваме да правите измерването колкото се може по-често. Ако не разполагате с нужното оборудване, ние го притежаваме и ще помогнем. Заповядайте в някой наш сервиз за гуми, където Ви очакват много добри професионалисти. Очакваме Ви!