Защо колата ви се нуждае от подравняване (реглаж) на колелата

10 Юни 2019

С употребата на автомобила идва време, когато неговото окачване има нужда от допълнителен реглаж на ъгъла на гумите спрямо пътната настилка. Това всъщност се нарича подравняване на колелата и сега ще видим рисковете, които се крият ако не вземем нужните мерки навреме. Ще се научим да правим правилна оценка на резултата и други ценни съвети от Медина-Мед.

 

Какво представлява подравняването на колелата

Както бе споменато в уводната част, процесът всъщност се извършва в системата за окачване, отговаряща за връзката на купето с колелата. Нейната отговорност е доста голяма, защото именно върху нея се стоварва цялото напрежение когато спираме, завиваме, тръгваме и т.н. Тя трябва да поддържа позиционирането правилно, за да не се обърне колата при остър завой, при силен вятър и т.н. С времето обаче тези настройки се разцентроват и имат нужда от периодично калибриране - коригиране на променилия се ъгъл.

 

Какви са рисковете, ако не се извърши

Опасности съществуват и най-голямата от тях, е че колата става неустойчива на пътя, с което поставяте своята безопасност под въпрос. Това се получава, защото балансът на натоварването е нарушен и липсва пълноценният контакт с пътната настилка. Другият по-малък риск е, че при не навреме предприети мерки, съвсем скоро ще трябва да извършвате по-скъп ремонт на окачването и сменяте неравномерно износените гуми.

 

Как да разберем дали са правилно подравнени

Знаейки симптомите за нарушения в ъгъла на колесното позициониране спрямо пътя, ще можете да прецените и дали проблемът съществува или не. Най-често изявените индикации са:

  • воланът е насочен направо, но превозното средство захожда наляво или надясно;

  • по време на шофиране се усещат неприятни вибрации във волана;

  • неравномерно износване на протектора или свистене;

  • разходът на гориво се е увеличил.

 

Ползите от навременното отстраняване на проблема са в елиминирането на по-късен и доста по-скъп ремонт, от повишаването на разхода и т.н. Все спестени пари, които да се използват за други нужди.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Препоръчително е поне веднъж годишно, задължително да се прави превантивна проверка на подравняването в специализиран сервиз за гуми. Ако забележите дори и най-малки наченки на по-горе споменатите индикации, непременно отидете на диагностика, защото колкото повече чакате, толкова проблемът ще се задълбочава и ще трябва да платите по-скъпо.

 

Ние разбира се, от Медина-мед можем да сме изцяло полезни в тази посока и да предложим професионално обслужване от екип експерти, работещи само с най-висок клас оборудване за максимална точност и прецизност. Цените ни са сред най-достъпните в бранша, така че доверете ни се напълно. Очакваме Ви!