Защо гумите ви се напукват

28 Октомври 2019

Гумите представляват “обувките” на една кола и те позволяват на превозното средство да се движи по асфалтирания терен. До голяма степен от тях зависи дали МПС ще е устойчиво на пътя и колко стабилно ще стои то. В определен момент обаче, под въздействие на различни външни фактори, каучукът им започва да се разрушава. Какво представляват напуканите гуми и кои са причините това да се случва, ще разберем в следващите редове.

 

Какво кара гумите да се напукват

Въпреки, привидното впечатление за изключителна простота в устройството, това не е точно така, защото гумата е съставена от множество скрити в каучука телове и корда, чието предназначение е да придават здравина и якост, както и издръжливост. Цялата тази плетеница е скрита под каучукова отливка, състояща се от множество свързани помежду си полимери, образуващи молекули с определена структура. Когато настъпва напукване на каучука, това обикновено означава, че връзките между молекулите се разпадат.

 

Кои обаче са факторите, пряко влияещи върху този процес?

  • UV-лъчите - топлината от слънцето и изстудяването вечери предизвиква разширяване и свиване на материята, което действа разрушително на молекулярните връзки;

  • Възраст - с увеличаване на възрастта, еластичността на материала намалява, което го втвърдява и кара да се образуват пукнатини;

  • Вода - въпреки, че каучуковата материя е водоустойчива, тя е с пореста структура, което позволява проникване на водата в нея и задържането й продължително време, което действа неблагоприятно върху състоянието на гумата;

  • Естественото разграждане - каучуковият материал е естествен органичен материал, добиван от дърветата и той има естествен цикъл на трайност, след което започва неговото постепенно разграждане.

 

Защо има значение налягането в тях

Значението на нивото на налягане във вътрешността оказва влияние в две направления. Първото е когато гумата е прекалено мека, това създава повишена контактна площ с пътната настилка, което пък предизвиква повишено триене и съответно нагряване. В другия случай, се наблюдава прекалено високо налягане и съответно разтягане на каучуковата материя. И в двата случая, това оказва негативно влияние върху структурната цялост на материала и той с времето започва да се разрушава.

 

Как могат да се поправят

Когато разрушителното действие вече е настъпило и пукнатините са се образували и те са видими, експертите препоръчват да не се опитвате да ги възстановявате. Каквито и химикали и технологии да се използват, не може да се върне първоначалното здраво състояние на материала. Може обаче да се предприемат определени мерки за удължаване на стареенето, още преди то да е настъпило. 

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Препоръчваме Ви да поддържате налягането винаги в препоръчителните от производителя нива, при възможност всеки път да паркирате на сянка или в гараж. Добър вариант също е да шофирате внимателно по правилата и да не натискате рязко спирачките, което да предизвика триене в асфалта. Спазването на тези прости и лесни правила, може значително да удължи дълготрайността на автомобилните “обувки”, а Вие да пестите пари от покупката на нови.

 

При нужда обаче, заповядайте в наш сервиз за гуми и заедно с експертите ни да направите правилния избор на маркови и качествени автопродукти на отлични цени. Очакваме Ви!