Защо е важно да знаем налягането на гумите си

18 Декември 2020

Задължително условие за всеки шофьор на автомобил е да знае препоръчителните стойности на налягането за своите зимни или летни гуми и да се стреми да ги поддържа. Какви ще са последствията ако това условие не се спазва и има ли разлика при зимния и летния сезон? Как се проверява налягането и какво ни съветват в тази посока от сервиз за гуми и онлайн магазин Медина-Мед? Какви са цените при тях и т.н.

 

Зимно и лятно налягане - има ли разлика

Разлика със сигурност съществува, защото летните дни, когато е горещо, въздухът се разширява, а през зимните, когато е студено - въздухът се свива. Съответно експертите препоръчват проверката да се извършва в случаи, когато автомобилът не е каран поне два часа. Ако дните са летни трябва да изпуснете въздух и ако са зимни да напомпате с 0,1 bar повече въздух. Тоест, при всяко увеличаване или спад на температурата с 10°C съответно добавяте или изпускате 0,1 bar от въздуха.

 

При затруднения в установяването на препоръчителните стойности, заповядайте в сервиз за гуми и онлайн магазин Медина-Мед и нашите експерти ще Ви съдействат.

 

Как да проверим налягането на автомобилните гуми

Под налягане всъщност се има предвид натиска, който въздуха във вътрешността на гумата оказва върху нейните странични стени. Препоръчителните стойности могат да бъдат открити в документите на съответната гума или в автомобила.

 

Проверката става чрез обикновен манометър, който се поставя във вентила. Той мигновено показва съответните препоръчителни стойности и така съответно можете да разберете дали трябва да напомпате или да изпуснете въздух. Все пак, за по-сигурно, заповядайте в сервиз за гуми и онлайн магазин Медина-Мед, където нашите специалисти ще Ви съдействат.

 

Какво ще се случи ако пренебрегнем препоръчителните стойности за налягане

Експертите на сервиз за гуми и онлайн магазин Медина-Мед препоръчват, без значение дали са зимни или летни, в никакъв случай да не напомпвате до посочените на страничния борд препоръчителни стойности, защото те са пределни. Ето какви са и последиците от пренебрегване на указанията на производителя:

  • неравномерно износване - при прекомерно напомпване, грайферът се износва само в централната си част, а при ниски нива - само в страничните части;

  • загуба на сцепление - в подобен случай съществува сериозна опасност от загуба на контрол над автомобила и предпоставки за ПТП, както и удължен спирачен път;

  • възникване на допълнителни повреди по окачването - прекалено високите показатели предават дори и най-малките вибрации върху окачването и то по-бързо ще се повреди;

  • повишен разход на гориво - ако колелата Ви са прекалено меки, това тормози двигателя и съответно разхода на гориво се увеличава.

Какво съветват от Медина-Мед

Поне веднъж в седмицата или два пъти в месеца правете проверка с манометър, без значение дали става дума за зимни или летни варианти. Така безопасността Ви на пътя е значително по-голяма. При нужда от помощ, заповядайте в наш сервиз за гуми или в онлайн магазина на Медина-Мед и ние ще Ви помогнем на разумни цени.