Закон за движението по пътищата - достатъчно добре ли го познавате

8 Април 2019

Всеки участник в пътното движение трябва да е наясно с основните точки, заложени в съответния закон за движение по пътищата и регламентираните в него правила за глоби и нарушения. Кои са те и как да ги спазваме? Най-честите предпоставки за катастрофи и ПТП. За всичко това ще стане дума в поредната ни статия и ще дадем някои насоки за по-безопасно поведение на пътя.

 

Кои са основните точки от закона, които е най-важно да знаем

Ако трябва да ги степенуваме по важност, то ние бихме ги подредили в следния ред:

  1. Правила за движение по пътищата - Вие, като участник на пътя не би следвало с поведението си да създавате предпоставки за ПТП и отговорно да се грижите за чистотата на околната среда, като не я замърсявате. Да спазвате сигналните светлини и знаци.

  2. Правоспособност на водачите на моторни превозни средства - МПС, вземащо участие в обществения трафик, да се управлява от лице, притежаващо нужния документ за правоуправление, издадено от Министерство на вътрешните работи.

  3. Пътни превозни средства - участие в придвижването могат да вземат само МПС, съответстващи на заложените от производителя условия за експлоатация. Този раздел изисква МПС да е изправно технически и да се придвижва с препоръчителните стойности на товар за двете оси.

  4. Административно - наказателна отговорност - тук можете да се информирате за различните налагани парични наказания спрямо измерената концентрация на алкохол в кръвта. При липсата на регистрационни номера на автомобила и много други.

 

Защо винаги трябва да сме концентрирани, когато шофираме

С оглед на факта, че не сме единствените участници на пътя, следва да имаме предвид, че във всеки един момент е възможно да настъпят различни ситуации, на които ние адекватно да реагираме. За целта се изисква постоянна концентрация при шофиране и наблюдение на случващото се около нас.

 

Важно е също да сме добре запознати с правилата за управление на МПС и да ги спазваме, както и пътните маркировки и съответните знаци. За всичко това се изисква висока концентрация от страна на водача на моторното превозно средство и поемането на нужната отговорност.

 

Кои са най-честите причини за катастрофи

През последните години се наблюдават най-различни причини за създаването на опасни предпоставки за катастрофи, но най-често срещаните сред тях са:

  • несъобразената скорост;

  • отнемането на предимство на други водачи;

  • шофиране в нетрезво състояние или в следствие на голяма преумора;

  • рисковано изпреварване;

  • употреба на наркотични и други опияняващи вещества.

 

Какво ще ни посъветват от Медина-Мед

За Вашата сигурност, ние призоваваме за проявяване на здрав разум и повишено внимание, когато карате. Бъдете отговорни към себе си и вашите пасажери, винаги поставяйте обезопасителните колани и помнете, че не сте сами по време на пътуването си.

 

Ако въпреки всичко обаче се нуждаете от квалифициран сервиз за гуми, не пропускайте да ни посетите в Медина-Мед, където ще получите най-доброто обслужване за своята кола и то на разумна цена. Очакваме Ви!