Всесезонни гуми срещу летни: кои да изберем

30 Септември 2019

Както знаете, съществуват три основни вида гуми и това са летни, всесезонни гуми и зимни. В днешния материал ще поговорим за особеностите на първите два вида. Ще разгледаме техните основни различия и ще разберем кога е подходящо да изберем единия тип и кога другия.

 

Каква е разликата между летни и всесезонни гуми

Всички знаем, че през различните сезони от годината, температурните показатели значително се различават, което пък оказва влияние върху твърдостта на каучука. Ето защо съществуват летни и зимни гуми. При тях има разлики в химичния състав на каучука, така че той да запазва максимално доброто сцепление с пътя при съответните околни условия. Всесезонните гуми пък притежават осреднени стойности, съответстващи на споменатите по-горе два вида.

 

Какви са основните предимства и недостатъци на двата типа

Летните варианти имат подходящата шарка на протектора, позволяваща максимално изтласкване на водата при шофиране в дъждовно време, което предотвратява аквапланинг ефекта. Също, те имат специален каучук с нужната плътност, който запазва доброто сцепление с пътната настилка, дори и при високи околни температури. Сред недостатъците може да се спомене нуждата от подмяна, когато температурите спаднат под 7 °C.

 

Всесезонните не Ви ангажират със смяна между сезоните и те отлично се справят с предназначението си, но при местностите с “мек” климат, където температурните разлики между сезоните не са големи. По този начин, те Ви спестяват средства и стават икономически по-изгодни за употреба. В същото време обаче, ако живеете на места с резки и значителни промени в температурата, не е препоръчително да ги използвате с цел икономия на средства.

 

Какви важни фактори влияят върху избор

По-горе смятаме, че стана достатъчно ясно кога е препоръчително използването на единия вид и кога на другия. Ако решите да използвате всесезонни гуми при региони с големи температурни промени между сезоните, това ще допринесе за изменението на твърдостта в каучука и нарушаване на сцеплението с пътната настилка. От тук следва, че леките автомобили ще станат неустойчиви за управление и естествено ще се създаде предпоставка за ПТП и риск от сериозни наранявания. 

 

От друга страна, летните модели са способни да издържат на високи температури, особено в настоящия момент, когато се наблюдава постепенно затопляне на планетата и лятото се развиват жеги до над 35 °C.

 

Какво ни предлагат от Медина-Мед

  • възможности за безплатна консултация със специалист в областта;

  • атрактивни цени във всеки наш сервиз за гуми;

  • отлично обслужване и индивидуален клиентски подход;

  • винаги голямо разнообразие в специализирания ни онлайн магазин;

  • периодични промоционални предложения, така че следете ни, като се абонирате за информационния ни бюлетин.

 

Очакваме Ви!