Високи или ниски гуми. Как да изберем?

2 Август 2019

Понякога колата изглежда по-красива с нископрофилни гуми, те обаче имат свои недостатъци и специфични особености, с които смятаме да Ви запознаем в следващите редове. Ще разберете как да разпознавате ниските и високите гуми. 

 

Какви са характеристиките на нископрофилните гуми

Поставени върху който и да е автомобил, той изглежда значително по-красив и атрактивен в сравнение с високопрофилните аналози. Това се дължи на увеличения диаметър на джантата и ниския страничен борд. Наред с това, съществуват и някои предимства:

  • Страхотни скоростни характеристики, които винаги са по-големи в сравнение с високите аналози. Това се дължи на по-голямата контактна площ и повечето наличен въздух във вътрешността;

  • Автомобилите с нископрофилни модели, винаги се отличават с добри параметри за спиране, по-малко занасяне при завоите и отлична маневреност.

 

Съществуват обаче и някои недостатъци от употребата им:

  • шофирането по влошени пътни настилки предизвиква дискомфорт при возене;

  • по-бързо се поврежда окачването и ходовата част;

  • при неволен удар в по-високо препятствие, съществува вероятност от спукване на цялата джанта;

  • създават предпоставки за аквапланинг, поради по-плитките си канали на протектора. Така те не успяват да поемат и изхвърлят цялата вода встрани;

  • изискват по-честа проверка на вътрешното налягането.

 

Какви са предимствата и недостатъците на високопрофилните гуми

Най-голямото им предназначение е за шофиране по неравни пътни настилки. Те обаче, както и по-горните варианти, притежават някои предимства и недостатъци. Сред първите например, може да се спомене възможността за по-лесно излизане от дълбок коловоз или по-мекото возене, поемайки всички малки пътни неравности. Така, че може да се заключи, че комфорта на возене с гумите, притежаващи висок борд, е по-приятен.

 

Сред недостатъците ще отбележим повишения спирачен път, което означава, че не бива да ги използваме в спортни автомобили и такива, предназначени за високоскоростни състезания. От друга страна, подобни решения се отличават и с по-ниското си сцепление, в сравнение с по-горе описаните аналози.

 

Как е най-добре да ги комбинираме

Добър вариант е нископрофилните модели да ги използваме когато шофираме по добри пътни настилки, при които неравностите не са силно изразени. Ако обаче предстои да караме по неравности или офроуд, то решенията с висок профил са напълно логични и за предпочитане.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Ако за Вас по-важно е да нямате проблеми с окачването и като цяло с ходовата част, ние Ви съветваме да използвате високопрофилните решения. Все пак, който и от двата варианти да сте решили да придобиете, можете да го направите от нашия онлайн магазин или да ни посетите на място в някой от разположените в страната сервиз за гуми. Тук можете да направите покупката и майсторите ни да ги поставят веднага. Предлагаме доста голямо разнообразие и то на неустоими цени, така че елате и се уверете сами.