Видове летни гуми - Как да изберем най-доброто

4 Март 2019

С наближаването на лятото и с устойчивото задържане на температурите над 7С идва и времето за смяна на зимните гуми с летни. И тук вече възниква въпросът - как да изберем най-доброто? Ето защо решихме да разгледаме темата за отделните разновидности и техните предимства и недостатъци.

 

Какви видове гуми има

Класическите са така наречените шосейни и те са предназначени за пътуване по обществените пътища. Техният протектор се характеризира с надлъжни канали за ефективното изхвърляне на водата встрани, повишавайки сцеплението с пътната настилка.

 

Всесезонните решения са предназначени за местата, чийто климат целогодишно е с умерени температурни колебания, не спадащи под 0 С. Само при тези условия, каучукът им запазва максималните си технически параметри и колата е устойчива и надеждна за шофиране. В противен случаи се наблюдава втвърдяване на каучука и нарушение на характеристиките му, довеждащи до нестабилност в управлението на превозното средство.

 

За любителите на агресивното шофиране са предназначени спортните колела, притежаващи специален по-твърд каучук, спомагащ за отличния контакт на автомобила с пътната настилка в условия на екстремни скоростни показатели. В случая, комфорта при шофиране е нарушен, но пък това е в помощ на водача за задържане на колата на пътя.

 

Какви са предимствата и недостатъците на всесезонните гуми

Преимуществата на този тип са няколко:

  • спестявате време за смяна при прехода между сезоните;

  • пестите пари, защото купувате един комплект вместо два, които да сменяте по време на годината;

  • приемливи експлоатационни характеристики, особено когато превозното средство се използва рядко през зимата и то само в района на града.

 

Сред недостатъците ще споменем:

  • ускорено износване на каучуковата смес;

  • влошено сцепление при заснежен и заледен терен;

  • не се препоръчва употребата им на превозни средства със задно предаване;

  • поради своята универсалност, сцеплението не е добро и ефективността при управление и спиране е намалена в различните климатични условия.

 

Кои гуми са с най-добри показатели

През лятото, летните варианти са най-удачния избор, поради специалния състав на каучуковата им смес, позволяващ повишена устойчивост на колата, намален спирачен път и стабилност при преминаване през локви вода. Дори и при много нагорещен асфалт, автомобилът остава стабилен, дори и в завоите, така че не пестете от колела, даващи Ви безопасност при пътуване през лятото.

 

Кои видове ще открием в Медина-Мед

Онлайн в нашия магазин Ви очакват невероятно изгодни предложения за сезонни и всесезонни решения на уникално евтини цени и с високо качество, гарантирано от производителя. При нас всички предложения са оригинални и 100% маркови, защото ние ги взимаме от производствените предприятия на разработчиците. Така, че не се колебайте повече, а заповядайте в магазина или в някой наш сервиз за гуми, където специалистите ни ще Ви обслужат и дадат експертното си мнение за правилна препоръка. Очакваме Ви!