Видове гуми - как да изберете правилните гуми

19 Април 2019

Изборът на правилните гуми е важен от гледна точка на Вашата безопасност на пътя и устойчивостта на автомобила. Кои са важните показатели и още друга полезна информация ще споделим с Вас в днешния ни материал.

 

От какви гуми се нуждае вашият автомобил

За да разберете правилните параметри за Вашата кола е нужно да погледнете нейните документи, където са описани размерите, скоростния индекс и т.н. Ако обаче такава документация не е налична, то можете да погледнете стойностите на поставените на автомобила Ви колела. Параметрите са доста:

  • сезонност;

  • тип на протектора;

  • вид на кордата;

  • диаметър;

  • широчина;

  • височина.

 

Сезонноста е първата важна точка. Дори и хората, които никога не са сядали зад волана знаят, че при различните сезони, колелата се сменяват. На пазара в момента са познати три вида, а именно летни, зимни и всесезонни. Между тях има доста разлики и основните се състоят в техническите характеристики и състава на самия каучук. На следващо място съществува разлика в шарките и температурната поносимост при всеки от тях.

 

Типът на протектора е следващият важен момент за определяне. Той е симетричен, асиметричен, насочен, без посока. Най-често срещаните са моделите със симетрична шарка, характеризиращи се с доста ниските си цени и отстраняващата водата от контактната зона с пътната настилка шарка.

 

Подредбата на кордата е радиална или диагонална. Последните почти вече не се използват, така че най-популярни и предпочитани си остават радиалните, защото издържат на големи натоварвания и са изключително устойчиви. Типът се обозначава с буквата R.

 

Какво означават всички цифри

Примерното цифрово обозначение върху борда изглежда в следния вид: 195/55R16. Първият показател в милиметри ни уведомява за напречното сечение (широчината), а вторият, че страничния борд е с височина 55% от широчината. Буквата R вече казахме, че показва подредбата на кордата, а вътрешния диаметър на пръстена е 16 инча.

 

След описаната маркировка се вижда и друга цифра с буква след нея, уведомяващи ни за максималната товароносимост и скоростния индекс (км/ч). Той например изглежда като 91T, което означава, че може да поеме до 615 кг натоварване при макс. 190 км/ч. Съществуват специални таблици за въпросните два показателя.

 

Защо е важен стилът на шофиране

Всяко колело има работен ресурс и когато избираме своята покупка трябва да се информираме за него, за да знаем колко време да го използваме безопасно. За въпросния ресурс се информирайте от документацията на съответния продукт, където производителя е длъжен да го укаже.

 

Разбира се, не бива да му се доверяваме сляпо, защото той е валиден при определени идеални изисквания, но те не винаги са изпълними. Също така, всеки шофьор е със собствен стил на каране по определени (в повечето случаи не идеални) пътни настилки, от което всъщност зависи и бързината на износване на протектора.

 

Какво ни препоръчват от Медина-мед

Препоръчваме Ви внимателно да четете инструкциите за експлоатация и да спазвате указаните препоръчани от производителя допустима максимална скорост и поддръжка на съответното налягане. Дори и лекото отклонение в последния случай ще доведе до прекомерно износване. Проверката се извършва с манометър, поставен във вентила.

 

Ако не успявате да направите правилния избор, допитайте се до експертите на Медина-Мед и с тях заедно ще направите подбора спрямо притежаваното от Вас превозно средство. Имаме голяма развита мрежа от сервизи за гуми из цялата страна и винаги можете да ни посетите за да Ви съдействаме. Очакваме Ви!