Важни съвета за шофиране в дъжд

18 Октомври 2019

През последните години се наблюдава повишаване на дъждовните периоди през лятото и е важно да научим някои техники за безопасно шофиране в дъжд. Ние сме Ви приготвили 5 от тях и сега ще Ви ги споделим по-долу.

 

Защо трябва да избягваме рязкото спиране или завиване

Както знаете, когато пътната настилка е мокра, тя става прекалено хлъзгава и вероятността от поднасяне при рязко спиране или завиване се увеличава. При подобна ситуация, Вие губите управлението над превозното средство и се създава предпоставка за ПТП.

 

Как да реагирате на аквапланинг

При аквапланинг, колата започва да се носи над водата, изгубвайки връзката си с пътната настилка. Той се проявява, когато натрупващата се вода под гумите е повече, отколкото протектора успява да поеме и изхвърли встрани. Този ефект се наблюдава при преминаване през гьол с висока скорост. За да избегнете подобна обстановка, проверявайте и поддържайте правилното налягане в гумите. Ето още няколко варианта за реакция:

  • не натискайте спирачката;

  • не правете опити за завиване;

  • отпуснете веднага газта;

  • не сменяйте предавките;

  • дръжте волана здраво в изправено положение и не го въртете по време на “плъзгане”.

 

Когато отпуснете педала на газта, скоростта на движение рязко намалява и това бързо ще възстанови сцеплението с пътя и отново ще можете да продължите напред. Най-важното условие е да останете спокойни и уверени!

 

Защо е важно да оставяте повече разстояние

Мокрият асфалт и особено този, който изглежда много гладък (когато е мокър блести и е много фин) е изключително хлъзгав и в подобна обстановка, спирачният път е много по-дълъг. Ето защо е важно, когато шофираме при дъжд, задължително да поддържаме повишена дистанция от предната кола. Ако в момента на шофирането, валежите са много обилни, препоръчително е скоростта да се намали, защото и видимостта е ниска и чистачките не успяват да смогнат с отстраняването на водата от предното стъкло.

 

Как да поддържате правилната скорост

Изключително важно е, когато започне да вали, да намалите скоростта и да я поддържате ниска - например 60 км/ч. Тя ще Ви даде възможност адекватно да реагирате при внезапен пътен инцидент между останалите участници в движението. През определени интервали следете показанието на километража и поддържайте еднаква скорост, без резки натискания на педала за газта.

 

Защо не трябва да отваряме предния капак в случай на дъжд

Както знаем, в автомобила има ел. инсталация, а също и запалителната система е електрическа, което създава предпоставки при отваряне на предния капак по време на дъжд, да се получи повреда по електрическата инсталация. Намокрянето на важни електронни части, може да доведе до тяхната повреда или до късо съединение и причиняване на множество допълнителни проблеми, от които нямаме нужда по време на път.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Рутинната проверка преди пътуването ще Ви спести много главоболия и неприятности на пътя, така че ето някои съвети за проверка: 

  • изправността на светлините и спирачките;

  • дълбочината на протектора, като използвате специалния инструмент за това или с клечка, бръкнете в средния канал и отбележете с пръста границата, а после измерете с линийка. Минимумът през лятото е 2 мм, а през зимата - 4 мм;

  • налягането във вътрешността на гумите. За най-правилно показание, направете измерването на студено, преди колата да се е движела.

 

При необходимост от съдействие при проблеми с автомобила, заповядайте в наш сервиз за гуми в големите градове на страната и нашите майстори ще се погрижат за доброто здраве на колата Ви на отлични цени. Очакваме Ви!