Трансмисионна течност и моторно масло - разлики и предназначение

17 Юни 2019

Както знаем, някои от отделните автомобилни системи функционират на база някаква специфична течност, част от общата функция на съответния компонент. Такива са например трансмисионното и моторно масло. Сега ще обсъдим разликата помежду им и тяхната функция във всеки от случаите.

 

Какво е предназначението на моторното масло

Двигателят с вътрешно горене представлява цялостен работещ механизъм, състоящ се от отделни свързани помежду си движещи се части, всяка от които има своя функция. Когато те работят, се осъществява определено механично триене и износване. За да се намали подобен процес до минимум е необходимо добре да бъдат смазани чрез подбирането на подходящия продукт.

 

Неговата роля е да образува тънък филм между търкащите се един в друг детайли, така че да намали сухото триене помежду им и съответно да ги предпазва от износване.

 

Какво означава вискозитет на маслото

Това е най-сложната за разбиране от автолюбителите тема, но е от високо значение при подбора на правилната течност. При триенето на елементите и изобщо при работата на механизмите, в зависимост от интензивността, се развива и висока температура, достигаща значителни показатели. Така се загрява и самия смазочен лубрикант, променящ и своите показатели за ефективност.

 

Ако трябва да дадем възможно най-опростен отговор на въпроса, то ще кажем, че вискозитетът е способността на смазочния препарат да остане на повърхността на вътрешните моторни части и да съхрани своята течливост или плътност. В зависимост от температурата, неговите характеристики варират в определени граници.

 

За какво се използва трансмисионната течност

Тя е предназначена за автоматичната скоростна кутия, която за разлика от ръчната, има много по-сложен механизъм на работа и съответно повече движещи се елементи. Ето защо, тя се нуждае и от различен смазочен флуид, чието предназначение е да осигури нормалното функциониране на скоростната кутия. Тя отговаря за превключването на предавките по време на движение и определяне на скоростта.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

  • не бъркайте разликата между отделните видове лубриканти;

  • правете разграничение между флуид за автоматични и ръчни скоростни кутии;

  • много е важно правилно подбраната смазка за всеки от случаите;

  • за най-голяма сигурност и надеждност, четете препоръките на производителя на превозното средство и ги спазвайте.

 

Все пак, при каквито и да е трудности или колебания относно темата, непременно се свържете с някой от операторите ни или посетете на място нашият сервиз за гуми и екипите ни ще се погрижат за превозното Ви средство. Знайте, че ние работим само с най-добрите експерти в областта и с последно поколение оборудване, така че си вършим работата висококачествено и бързо.