ТЕСТОВЕ НА ЛЕТНИ ГУМИ ADAC 2023

25 Февруари 2023

ТЕСТОВЕ НА ЛЕТНИ ГУМИ ADAC 2023 - 205/55 R16 91V

 

Най-добро представяне: GOODYEAR EFFICIENTGRIP PERFORMANCE 2 

 

Резултат от теста на летни гуми ADAC 2023 205/55 R16 91V, тест автомобил VW Golf 8, подробни резултати

 

ADAC публикува резултатите от тест за гуми за златна годишнина, в който оценява по един продукт за всяка година от влизането в играта за тестване на гуми. Използвайки VW Golf 8 като тестово превозно средство, автомобилната асоциация разгледа 205/55 R16 V – в момента най-популярният размер – и оцени повече от половината от тези гуми като добри или задоволителни и само седем като лоши. В готовност за следващите 50 години и като намигване към нарастващата значимост на проблемите на околната среда и устойчивостта, автомобилната организация също преработи своята система за оценяване.

 

ADAC-summer-23-good.jpg (1005×688)

 

„Качеството на гумите се е подобрило значително за пет десетилетия, допринасяйки за решително повишаване на пътната безопасност и значително намаляване на смъртните случаи на пътя“, коментира ADAC. Германската автомобилна асоциация вярва, че нейните „подробни и диференцирани“ тестове на гуми са изиграли „значителна роля“ в това отношение, но също така признава, че „изискванията са се променили значително“ след половин век. Поради тази причина сега запазва 30 процента от общия тестов резултат за категории като износване на гуми, тегло и устойчиво производство, като точките също се дават или не се дават след оценка на жизнения цикъл на гумата от производството до рециклирането.

 

Но безопасността при шофиране остава най-високият приоритет и тук ADAC откри широко и тревожно несъответствие между най-доброто и най-лошото в теста през лятото на 2023 г.: докато Continental Premium Contact 6, която смята за „най-безопасната гума в теста“, достига до спиране след само 34 метра при спиране от 80 км/ч, Double Coin DC99 изисква 59,3 метра, за да спре при същите условия – 25 метра разлика.

 

Сравнително скъпи продукти от Goodyear, Continental, Michelin и Bridgestone оглавяват таблицата с юбилейни тестове – два пъти в случая на Continental благодарение на представянето на сравнително новата гума UltraContact с ниско съпротивление при търкаляне. Наред с Nokian Tyres и Falken, корейските производители Kumho, Hankook и Nexen допълват групата гуми с оценката „добър“ на ADAC. ADAC посочва, че Continental PremiumContact 7 е започнал да заменя своя общ победител в избрани размери.

 

Тестовете доведоха до това, че 21 гуми – включително вторите марки на много първокласни производители – получиха ADAC „задоволителна“ оценка. Повечето гуми тук са пропуснали по-висока оценка само поради специфична слабост и това означава, че в зависимост от специфичните нужди и предпочитания на шофьора, те могат да предложат напълно приемлива и малко по-евтина алтернатива. Като правило, леките слабости при мокри условия доведоха до по-нисък резултат, както и до загуба на точки при тестовете за екологичен баланс, най-вече поради по-голямо износване. Пример за това е Apollo Alnac, чиято дълбочина на протектора достига 1,6 мм за по-малко от 30 000 километра.

 

adac-23-satsifactory.jpg (1011×934)

 

Както показва Michelin e.Primacy, дори през 2023 г. традиционните противоречиви цели на разработването на гуми не винаги могат да бъдат разрешени. e.Primacy, който Michelin препоръчва както за автомобили с вътрешно горене, така и за електрически автомобили, блести в екологичния баланс с убедителни характеристики на износване и ефективност. ADAC декларира, че e.Primacy „определя стандарта тук“ със своя прогнозиран пробег от 71 500 километра и ниска степен на абразия. Той обаче не се представя добре на мокри пътища, като спира само от 80 км/ч за 43,7 метра. Този резултат допринесе за цялостна оценка „адекватна“, далеч под своя събрат Michelin Primacy 4+.

 

adac-summer-23-adequate2.jpg (1005×774)

 

ADAC: Недостатъчна оценка 

 

 

adac-summer-23-deficient-1.jpg (1007×584)

 

 

 

Източник: https://www.adac.de/, TyrePress

 

 

www.medina-med.com - oнлайн магазин за зимни гумилетни гумивсесезонни гуми.

 

Повече информация: сервизи за гуми на Медина Мед или 0700 20 707