Съвети за поддръжка на гумите през лятото

14 Август 2019

Лятото е сезонът с големите горещини и адекватната поддръжка на гумите на колата е от изключително важно значение за нашата безопасност. Ето защо решихме да дадем някои съвети за правилна поддръжка през лятото, така че да си спестите неприятностите на пътя.

 

Защо трябва да проверявате ежедневно вашите гуми

Ежедневната проверка е гаранция за намаляване на пътните произшествия и спасяване на множество животи. Статистиката сочи, че един на всеки десет души прави подобна проверка, което е доста стряскащо. От изключително значение е:

  • правилното поддържане на налягането - измерва се с манометър, поставящ се във вентила. Показанието му трябва да съответства с препоръките на производителя, обикновено намиращи се в съответната документация;

  • визуалния оглед на протектора - в неговите канали не бива да има камъчета или други дребни остри предмети. Ако забележите такива, извадете ги. Измерете дълбочината на протектора, която не бива да е под 2 мм през лятото;

  • огледът на страничния борд за поява на балони - обикновено при наличие на слабо място със скъсана отвътре корда, се появява изпъкнал участък, който е значително по-издаден навън.

 

Защо можете да замените въздуха с азот

Ако през лятото, въздухът се свива или разширява под влиянието на околната температура, то при азотът това явление е значително по-малко, което ще запази показанията на налягането еднакви, без значение дали навън е топло или студено. Това би повлияло много добре на нивото Ви на безопасност. Разбира се, това не Ви освобождава от задължението редовно да измервате количеството на газта, но можете да го правите по-рядко - веднъж месечно например.

 

Как да правите поддръжка на резервната гума

Отношението към резервната гума е толкова важно, колкото и към поставените на колата аналози. Особено преди потегляне на дълъг път, задължително направете визуален оглед на състоянието на каучука и протектора. Не бива да има образували се пукнатини или наченки на излизане на балон. Дълбочината на грайфера да е поне 2,5 мм, а налягането да съответства на препоръчителната от разработчика на автомобила стойност.

 

Защо е важно да имате правилен баланс

Представлява правилното разпределение на тежестта на джантата спрямо гумата, така че при нейното въртене с висока скорост, да не се предизвикват вибрации. Дисбаланс обикновено се наблюдава при поставяне на гумата в нова джанта или при други обстоятелства. Важно е да се знае, че дори само 10 грама да има разлика и веднага ще усетите вибриране на колата, когато е в движение. 

 

Ситуацията се отстранява, поставяйки колелото на специална машина, която го завърта с висока скорост и отчита местата с нарушен баланс. Точно там, майсторът слага малки тежести, компенсиращи разликите в теглото.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Основният ни съвет е да се придържате с нужната сериозност към поддръжката и обслужването на превозното си средство, защото само така можете да се надявате на приятни мигове и безпроблемна лятна почивка. Все пак, ако случайно се окажете в затруднена ситуация на пътя, заповядайте в наш сервиз за гуми, където ще Ви посрещнат експерти с дългогодишен стаж в областта. Тук те разполагат с подходящото оборудване и инструменти, така че да решат проблема Ви бързо и на достъпни цени! Възползвайте се!