Съвети за младите шофьори

5 Април 2019

Спомняте ли си времето, когато бяхте млад шофьор и грешките, които направихте тогава? Най-вероятно е имало такива, но надяваме се да сте си извлекли поуки от тях. За да предпазим обаче сегашните новобранци, ще споделим някои често правени от тях грешки и действията за предотвратяването им.

 

Какво да проверяваме преди дълъг път

Често младите шофьори предприемат импулсивни действия и чак когато възникне проблемът се сещат, че нещо не са направили. За да не бъдете сред тях, ние Ви съветваме да направите някои важни проверки:

  • Налягането в гумите - имайте предвид, че в зависимост дали навън е студено или горещо, налягането във вътрешността се променя. Ето защо, задължително преди тръгване извършете проверка с манометър и направете нужните корекции ако е необходимо. Правилната стойност обикновено се намира върху стикер на колонката на шофьорската врата или в документите на колата;

  • Светлините - включете всеки от тях и проверете правилната им работоспособност. Това важи за мигачи, къси и дълги, габарити и т.н. Все пак те са част от осигуряването на Вашата безопасност на пътя;

  • Спирачките - за да е адекватен контролът над превозното средство, Вие трябва да имате работа с изрядно работещи спирачки. Подобна проверка е нужно да се извърши в сервиз, но съществуват и някои индикации, можещи да се проверят и в домашни условия. Това са например предупредителни светлини на таблото, необикновена твърдост или мекота на педала, намаляла спирачна течност и т.н;

  • Дълбочина на протектора - задължително проверете дълбочината на протектора на гумите. Изискването е 1,6 мм при летните и 4 мм при зимните. Най-лесно, ако нямате специален инструмент за целта, е да използвате монета от 1 лев. При нейното поставяне в горната част в канала на протектора, ако жълтият пръстен потъне, значи изпълнявате изискването за 1,6 мм. дълбочина. Ако монетата потъне до началната част от 1-та, то значи покривате нормата от 4 мм.

 

Как да поддържаме колата си изрядна

Винаги проверявайте различните важни консумативи и нива на течности, като маслото, уплътнителните съединения, състоянието на акумулатора и отделните филтри. Това особено важи за въздушният, защото той може да спомогне за намаляване разхода на гориво до 10%.

 

Защо е важно да не поемаме излишни рискове

Като новобранци в карането, Вие все още нямате развита интуиция за отделните опасни ситуации и е силно препоръчително да не предприемате рисковани маневри. Също така, неопитният шофьор когато се качи в различни модели автомобили, той се нуждае от така нареченото време за свикване за да се адаптира към спецификите на самата кола.

 

Какво ще ни посъветват от Медина-Мед

Към по-горното можем да добавим още:

  • карайте със съобразени скорости;

  • не предприемайте рисковани изпреварвания, като ситуация в завой или тунел;

  • задължително палете дневните светлини, защото сте задължени по закон. Ако не сте изградили навик, сложете си система, която ще ги пали автоматично;

  • винаги преди потегляне слагайте предпазния колан.

 

Прочетохте все навици, които трябва да изградите в практиката си, за да подсигурите максимално безопасността си на пътя. Все пак, при всякакви други неизправности и проблеми с автомобила, доверете се на екипите от сервиз за гуми Медина-Мед. Ние сме с дългогодишна практика в областта и наемаме само отраслови експерти за да предоставим висококачествени услуги на атрактивни цени. Очакваме Ви!