Съвети за безопасно шофиране през нощта

22 Ноември 2019

Често се налага да караме през нощта, когато условията на видимост са по-влошени отколкото през деня. Това намалява нивото на сигурност и може да създаде условия за инциденти. Не и ако сме взели нужните мерки за безопасно шофиране през нощта.

 

Защо носенето на очила за нощно шофиране е препоръчително

Често поради уличното осветление и фаровете на насрещно движещите се автомобили се създават отблясъци, които пречат на добрата ни видимост през нощта. Точно в такъв момент, намалената скорост и подходящите очила са препоръчителни. Те предотвратяват светлинните ефекти и правят видимостта значително по-добри. 

 

Какви са основните предизвикателства

Освен носенето на очила, безопасното шофиране крие и някои предизвикателства, с които е редно да умеем да се справяме, за да предотвратим нежелани инциденти. Такива са например:

  • да си осигурим ясна видимост на пътната обстановка с носенето на подходящите очила;

  • да избягваме тютюнопушенето, чийто цигарен дим временно да ни заслепи и да отклони вниманието ни;

  • често при валежи или през зимата, предизвикателството е в това, че настилката е хлъзгава, което налага намаляване на скоростта и увеличаване на дистанцията;

  • по неопитните шофьори често се поддават на различни отклоняващи вниманието им фактори;

  • особено когато карането е професия, често се налага да се изправяме пред предизвикателството умора.

 

Защо е важно да спазваме правилна дистанция

Обикновено, при нощно каране, често се случва така че пред нас да има други движещи се превозни средства. Важно в подобни ситуации е да спазваме правилната дистанция и подходящата скорост. Тя зависи от състоянието на пътя - дали е сух или мокър, гумите ни и съответно спирачния път. При влошено време, за безопасното шофиране е препоръчително скоростта да е намалена, особено ако сте млад и все още неопитен шофьор.

 

Ако това правило е нарушено и не е спазена правилна дистанция, съществува вероятност от пътни инциденти, а Вие да не успеете да реагирате адекватно на случващото се. Това ще спомогне Вие неволно да станете участник в ПТП-то.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Винаги, когато се качвате зад волана слагайте очила за нощно виждане, да спазвате нужната дистанция между колите и да намалите скоростта за да се предпазите от нежелани инциденти. Прочетете отново по-горе описаните предизвикателства при безопасното шофиране и се опитайте да ги вземате под внимание всеки път, когато се качвате зад волана.

 

Надяваме се с тази статия ние от Медина-Мед да сме успели да Ви помогнем и предпазим от нежелани инциденти.