Съвети при шофиране на мокра настилка

20 Май 2019

Голяма част от пътно транспортните произшествия се случват в дъждовно време и поради неспазване на правилата за каране в подобна обстановка. По-долу ще се опитаме да променим това, като дадем някои важни съвети за шофиране на мокра настилка.

 

Какво трябва да знаем при шофиране на дъжд

Съществуват някои важни правила, спазването на които ще ни позволи да пътуваме по-безопасно и сигурно:

  1. Не карайте с повече от 50км/ч.

  2. С нарастване разстоянието на спирачния път в мокра обстановка, препоръчително е да карате с повишена дистанция.

  3. Не използвайте круиз-контрол системата, защото тя не е адаптирана за подобни условия.

  4. Поради лошата видимост, задължително запалете дневните светлини и станете по-забележими за останалите участници в пътното движение.

  5. Често пешеходците в стремежа си бързо да се скрият от дъжда, забравят за своята безопасност, така че при наближаване на пешеходна пътека, намалете скоростта.

 

Какво трябва да проверим преди път

Ако ще караме в дъждовния период, то се налага да направим кратка подготовка. Прегледайте например състоянието на чистачките и по-специално силиконовите им пера и ако те са повредени или не почистват цялостно стъклото, сменете ги с нови.

 

Проверете фаровете, като къси и дълги светлини, мигачи и т.н. Дори и да притежавате вграден датчик за автоматично включване и изключване, то той вероятно реагира при пълна здрач и тук Вие ръчно запалете фаровете. Не прибягвайте към халогените за мъгла, защото при дъжд е възможно пречупване на светлината през капките да се получи заслепяване на отсрещните водачи, образувайки се мъглива завеса, още повече нарушаваща видимостта.

 

Какви гуми трябва да имаме

Изключително често, при шофиране в дъждовно време, се наблюдава т.н. аквапланинг ефект, при който превозното средство става напълно неуправляемо, поради загуба на сцеплението си с асфалта. Това се проявява при преминаване през дълбока локва с висока скорост. В подобен случай, между протектора и пътя има вода и така всъщност се губи цялото управление. Как да предотвратим ситуацията?

 

На първо място е нужно да имаме нови гуми с достатъчно дълбок грайфер, който да поема голяма част от водата и да я изхвърля встрани. Летните варианти са със специално проектирани шарки, именно за да се справят с многото вода. Препоръчително е дълбочината да е поне 3-4 мм.

 

При настъпване все пак на аквапланинг, не изпадайте в паника и дръжте волана с две ръце. Не опитвайте да изправяте чрез завиване, да спрете със спирачки или да давате още газ. Просто отпуснете педала на газта и превозното средство самостоятелно ще забави скоростта и ще възстанови сцеплението с асфалта.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Препоръчваме винаги да спазвате всички мерки за безопасно каране и най-важното е да държите по-голяма дистанция със съседните превозни средства. Така със сигурност си давате повече време за реакция при непредвидена ситуация, а също намалявате възможността да Ви ударят. Все пак, при възникнали неизправности с автомобила, посетете ни в някой от нашите сервизи за гуми и бързо ще овладеем положението.

Уважаеми Клиенти,

 

Всички поръчки, направени в онлайн магазин МЕДИНА МЕД ® (www.medina-med.com) на дата 24 май 2024 г., ще бъдат обработени и изпратени съгласно стандартните условия за съботно работно време на Спиди.

 

Повече информация: 

Тел: 0700 20 707

E-mail: eshop@medina-med.com

 

Празнично работно време - сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ®:

 

 

24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

Прилага се за всички сервизи за гуми МЕДИНА МЕД ® - София, Пловдив, Пазарджик, Ст.Загора, Бургас, Варна, Русе, Хасково, Добрич, Велико Търново и Благоевград. 

 

 

Екипът на МЕДИНА МЕД ®