Причини за неравномерно износване на гумите

23 Август 2019

Неравномерното износване на гумите е често срещан проблем сред собствениците на автомобили, но често по-неопитните шофьори не могат да разберат на какво се дължи той. Сега ще се опитаме да обясним причините и методите за отстраняването му.

 

Какви могат да бъдат основните причините за износването на гумите

Нека първо видим, какво се има предвид? Това са случаите, при които с времето, дълбочината на каналите на протектора започват да стават по-плитки. Дължи се на продължителната употреба, при което каучукът изтънява. Кога обаче става дума за неравномерно износване? Това са моментите, при които в дадена зона изтъняването изпреварва това в останалите участъци от гумата. Кога обаче се наблюдава подобен ефект?

  1. Повишено изтъняване в средната част - подобен ефект се дължи на прекомерно високото налягане във вътрешността. 

  2. Повишено износване по краищата - дължи се на прекалено ниско налягане.

  3. Протриване само във външната или вътрешната част - тук се наблюдават проблеми с окачването и разместване на ъгъла спрямо пътното платно.

 

Как можем да го предотвратим

В първия случай се изисква корекция на налягането чрез изпускане на определено количество от въздуха. Във втория пък е нужно напомпване и същевременно измерване с манометър. Периодичното измерване на налягането е препоръчително, особено ако се подготвяте за потегляне на дълъг път. Препоръчителната от производителя стойност можете да откриете върху стикер на страничната колонка на шофьорската врата, в документацията на превозното средство или около капачката на резервоара.

 

Отстраняването на третата неизправност изисква професионална намеса след обстоен преглед на цялото окачване и определяне на неизправностите по него.

 

Какви видове износвания има

Основно, видовете са два и те са равномерно и неравномерно. При първия вариант, всичко е наред и каучука се протрива по естествен начин, благодарение на правилната експлоатация на гумите. Във втория обаче, има проблем, който се определя в зависимост от начина на проявлението му. Всички разпространени варианти бяха описани по-горе и причините за тяхното проявление.

 

Какво ни препоръчват от Медина-Мед

Редовната проверка на въздуха във вътрешността на гумата е отлична мярка за предотвратяване на прекомерното протриване. Това се прави с манометър и когато колата не е била в движение поне 2 часа. Всеки сезон, когато сменяте зимните или летните “обувки”, ходете на профилактичен преглед в сервиз за гуми, където експерт да провери изправността на окачването и ако е необходимо да извърши определени корекции. Само когато проблемът бъде открит още в зародиш, тогава услугата е най-евтина.

 

Разбира се, винаги можете да се отбиете и при нас, където нашите специалисти разполагат с подходящото оборудване и познания в областта, за да извършат съответните проверки и манипулации на достъпни цени. Ако имате допълнителни запитвания, непременно се свържете онлайн с наш сътрудник. Очакваме Ви!