ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПОДДРЪЖКА НА ГУМИ ОТ NOKIAN TYRES

11 Юли 2021

 

ПОДОБРЯВАНЕ НА ЕКСПЛОАТАЦИОННИЯ ЖИВОТ НА ГУМИТЕ - Състоянието на вашите гуми е важно за безопасността на шофиране.


1. Проверявайте редовно налягането на гумите. Нееднаквото налягане на гумите влияе на качеството на шофиране на вашия автомобил и причинява неравномерно износване на гумите.

 

2. Разменяйте местата на гумите между предния и задния мост на всеки 5000 до 10 000 километра (3000 до 6000 мили), тъй като гумите се износват различно в различните позиции. Не забравяйте да проверявате налягането на гумите, когато ги разменяте.


3. Уверявайте се, че монтирате гумите съгласно маркировката за посока на движение отстрани на гумата. Ако гумите са монтирани, без да е съобразена обозначената посока на движение, техните качества при шофиране няма да са оптимални във всички условия.

 

4. Шофирайте плавно. Внезапното спиране и занасянето встрани скъсяват полезния живот на гумите и това важи особено за гумите с шипове.

 

5. Проверявайте старите гуми за неравномерно износване, когато сменяте гумите. Правилно монтираните и внимателно управлявани гуми се износват равномерно. Ако гумите ви са неравномерно износени, погрижете се ъглите на шофиране на вашия автомобил да бъдат измерени и оставете монтирането и балансирането на гумите да бъдат извършени в професионален автосервиз.

 

ПРОВЕРКА НА ИЗНОСВАНЕТО НА ГУМИТЕ

 

Можете лесно да проверите състоянието на своите гуми, като използвате средства, които обикновено имате у дома. Проверките с кибритена клечка и монета са особено подходящи за оценка на състоянието на гуми без шипове. Всички нови продукти на Nokian Tyres са оборудвани с индикатор за безопасно шофиране (Driving Safety Indicator DSI). Шофьорът може да използва индикаторите, за да провери състоянието и безопасността на гумите. Индикаторът е разположен върху централната повърхност на гумата и показва дълбочината на основния канал на гумата в милиметри, или с други думи показва колко протектор остава.

 

ПРОВЕРКА С КИБРИТЕНА КЛЕЧКА Можете да измерите за безопасност, като използвате обикновена петсантиметрова кибритена клечка, която има 3–4-милиметров възпламеним връх. Когато поставите възпламенимия връх на кибритената клечка в канала, върхът трябва да не се вижда. Проверете на няколко места по гумата. Ако възпламенимият връх се вижда, протекторът не е безопасен за зимно шофиране. Препоръчваме дълбочина на канала от минимум 4 милиметра. Законът изисква 3 милиметра дълбочина на канала за зимни гуми и 1,6 mm за летни гуми.

 

ПРОВЕРКА С МОНЕТА ОТ ДВЕ ЕВРО Монетата от две евро е дори по-добър начин за проверка на състоянието на гумите. Сребристият пръстен по ръба на монетата е с ширина под четири милиметра. Ако той се показва дори съвсем малко над блока на протектора, когато монетата е поставена в канала, трябва да се погрижите за смяна на гумите.

 

 

ПРОВЕРКА НА НАЛЯГАНЕТО В ГУМИТЕ

 

  • Правилното налягане в гумите е посочено в ръководството за собственика на вашия автомобил.
  • Не забравяйте, че температурата влияе на налягането: при студено време налягането трябва да е по-високо от това при топло време (високи температури).
  • Никога не настройвайте налягането непосредствено след шофиране, защото при шофиране гумите се загряват.
  • Не забравяйте да проверявате редовно налягането също и на резервните гуми.

 

ПРАВИЛНО СЪХРАНЕНИЕ

 

1. Температурата в помещението за съхранение трябва да е под +25ºC, като за предпочитане е да е тъмно и под +15ºC. Свойствата на каучука може да се променят, което да повлияе на експлоатационния живот на гумата, ако температурата е над 25ºC и под 0ºC. Съхранението на хладно няма отрицателен ефект върху продуктите от каучук.


2. Условията на силна влага трябва да се избягват. Влажността в помещението за съхранение не трябва да е толкова висока, че да се образува конденз по гумите. Гумите не трябва да се съхраняват при условия, в които са изложени на дъжд, пръски и др.

3. Гумите трябва да са защитени от светлина, особено от пряка слънчева светлина и силно изкуствено осветление с интензивна ултравиолетова светлина.

4. Озонът има много силно влошаващо въздействие върху гумите. Помещението за съхранение не трябва да съдържа оборудване, което генерира озон, например флуоресцентни лампи или живачни лампи, високоволтово електрическо оборудване, електромотори или друго електрическо оборудване, което може да генерира искри или тихи електрически разряди.

5. Ако е възможно, гумите трябва да се съхраняват свободно в тяхната естествена форма, така че да не са подложени на натоварване, натиск или усукване. Силни деформации, възникнали по време на дългосрочно съхранение, може да доведат до разкъсване при напомпването.

 

6. Гумите трябва да се пазят от контакт с разтворители, масла или греси дори ако контактът е за кратко. Гумите трябва да се пазят и от мощни източници на светлина и искри при електрическо заваряване.

 

7. При боравене с гумите в склад те не трябва да се изпускат от височина над 1,5 m. При падане те могат да се повредят в зоната на борда. Типичното последствие е изкривен борд. Ако видите, че гумата е с изкривен борд, ние не препоръчваме да монтирате такава гума към джанта.

 

ВНИМАНИЕ ЗА АКВАПЛАНИНГ

 

Внимателното шофиране с предварителна подготовка и добрите протектори на гумите могат значително да понижат риска от аквапланинг. Дъждовната вода, която се задържа в процепите по пътя, налага по-внимателно шофиране. Когато процепите са дълбоки, рискът от аквапланинг е по-висок, но внимателното шофиране и добрите протектори на гумите могат да намалят риска. Новите гуми са най-доброто средство срещу аквапланинг. Протектор, който отвежда водата извън контактната повърхност на гумата и пътя, е най-ефективното средство за предотвратяване на аквапланинг. Според резултатите от тестовете, аквапланингът започва при скорост 76 km/h (47 мили в час) при завиване с износени гуми (дълбочина на канала по-малко от 1,6 mm), докато за нови гуми тази скорост е 96 km/h (60 мили в час).

 

 

Повече информация: сервизи за гуми на Медина Мед или 0700 20 707