Поддръжка на гуми за начинаещи

24 Декември 2018

Редовната поддръжка на гумите е важен момент от цялостната грижа за автомобила и с настоящия материал целим да Ви покажем основните неща, необходими на начинаещите шофьори. Нека да започваме!

 

Проверка на налягането

Проверката се извършва чрез употребата на манометър, който се поставя във вентила. Величината, която той трябва да покаже за всеки случай си е индивидуална и точният показател би трябвало да го откриете в ръководството на производителя или върху етикет, залепен странично на шофьорската врата. Стандартната препоръка за подобен показател е 2,0 или 2,2 бара.

 

Проверка на протекторите

Това всъщност е дълбочината на грайфера. Тя се измерва или с подръчни материали или със специален уред за целта, който може да бъде закупен от специализиран магазин. В първия случай, можете да използвате някаква стотинка или кибритена клечка, поставяйки я в канала на грайфера и с пръст, задържайки до мястото, където е най-горната повърхност. Държейки с пръст, измерете с малка линийка разстоянието. То не бива да е по-малко от 1,6 мм за летните и 4 мм за зимните.

 

Сменяне на местата

Смяната на местата на предните и задните колела е препоръчително до толкова, до колкото е важно за вас да направите износването им по-равномерно. Това се дължи на факта, че предните се износват по-бързо отколкото задните. Колко често обаче да се извършва подобна размяна?! Добър вариант е това да се извършва на всеки 10 000 км.

 

Смяна на гумите

Необходимостта настъпва, когато:

  • имаме прекалено износване на протектора (виж по-горе за по-точни стойности);

  • е настъпила видима деформация на формата;

  • са се появили дефекти, като пукнатини и прекомерно износване. Ако последното се наблюдава в точно определена област, то е необходимо извършване на преглед на окачването и баланс;

  • се наблюдава периодично спадане или видимо пробита област.

 

Как Медина-Мед ще Ви помогнат

Ние сме специализиран сервиз за гуми и в същото време имаме магазин за онлайн гуми на атрактивни цени. Така, че в някои от центровете ни в големите градове на страната можем да извършим нужните прегледи и да отстраним всякакви неизправности, свързани с автомобила Ви. Също така, при необходимост от смяна, в магазина предлагаме само нови и висококачествени решения, достъпни на изгодни цени.

 

Ако се появи проблем с автомобила Ви, заповядайте при нас и нашите експерти ще направят пълна диагностика и ще извършат нужните манипулации, посредством иновативно и технологично оборудване! Очакваме Ви!