Параметри и видове колела

16 Септември 2019

Колесните дискове играят важна роля в задвижването на автомобила и сега ще разберем какво всъщност представляват, техните видове и предназначение. Ще научим също техните параметри и съветите на експертите от Медина-Мед.

 

Какво е предназначението на колелата

Това е мястото, на което всъщност гумата се закрепва и така успява да направи връзката си с пътното платно. Представлява кръгъл диск, върху който буквално е поставена гумата, а чрез прикрепващите болтове, той се фиксира здраво към главината. Този диск служи за предаване на въртящия момент към гумата, така че автомобила да се задвижи. 

 

За всяка джанта има отделна главина, към която обикновено е прикрепен и спирачния диск или барабан, като така всъщност при необходимост, колелата се блокират и постепенно или внезапно се отнема инерцията и скоростта на движение.

 

Какви видове има

Към момента съществуват няколко различни вида, като всеки от тях е със свои собствени особености и характеристики:

  • стоманени - това са най-обикновените джанти, като същевременно те се отличават с нужната здравина и якост, а в същото време са устойчиви на различни удари, като например в дупки или бордюр;

  • алуминиеви - наричани още лети, те са значително по-красиви от гореспоменатите, устойчиви са на корозия и влага. Те също са по-леки, а нивото им на дълготрайност е приемливо;

  • ковани - най-добрите към момента варианти са кованите. Те се отличават с щамповката си на алуминиева, съчетана с магнезиева и титаниева сплав и съответната механична обработка. Всичко това прави структурата на диска влакнеста и състояща се от няколко слоя, което води до подобрени характеристики от гледна точка на якост и устойчивост на удари, съчетани с ниско тегло.

 

Какви им са основните параметри

Размерите, като ширина, диаметър и офсет са особено важни, когато правим избор на нова джанта:

  • широчина - както знаем, гумата е най-широка в средната част на страничния си борд, което означава, че джантата трябва да е с 25-30% по-тясна;

  • диаметър - важен показател, който няма как да избегнем. От него зависи дали гумата ще пасне точно в колесния диск, а диаметъра се измерва спрямо вътрешната окръжност на гумата. Най-разпространени са моделите от 13-16 инча;

  • офсет - това е разстоянието от централната линия, обхващаща цялата вътрешна част на джантата, до нейната монтажна повърхност, където всъщност се поставят прикрепващите болтове.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Препоръчително е когато правите избор на колесни дискове, да се отнасяте с нужната отговорност към процеса, защото той е изключително прецизен и важен за безопасността Ви по време на път. Основно е важно да съобразите описаните по-горе особености, а ако се затруднявате, заповядайте в някой наш сервиз за гуми или ни посетете онлайн и се свържете с наш консултант. Той ще проведе беседа с вас, задавайки Ви определени въпроси, от отговорите на които той ще разбере какво търсите и ще Ви го предложи.

 

Ние имаме достатъчно голямо разнообразие от модели, а цените им са напълно приемливи, имайки предвид качеството им на изработка и това, че са оригинални и взети директно от производителя, без реплики и нискокачествени имитации. Очакваме Ви!