Основни причини за спукани гуми и как да ги предотвратим

6 Декември 2019

Спукването на гумите по време на път е много неприятна ситуация, с която за съжаление е наложително да се справим. Сега ние от Медина-Мед ще опишем защо пътните условия могат да са причина за това и как да разберем, че е настъпило пробождане с остри предмети. Защо не бива да превишаваме налягането над допустимото и т.н.

 

Как да разберем дали гумите са ни нарязани с остър предмет

По време на пътуване и при различните пътни условия, острите предмети могат да бъдат във вид на стъкла, пирони или различни метални отломки, изпаднали от други превозни средства. Обикновено те са предпоставка за спукване, а това че гумата е срязана или прободена, можем да разберем по съответната деформация. 

 

В случай на пробождане, започва постепенна загуба на въздух и превозното средство се затормозява при набиране на скорост. Ако прорезът е надлъжен, то той със сигурност е направен от плосък остър предмет, а ако е просто отвор, то той е остър.

 

Защо лошите пътни условия могат да бъдат сериозна причина

Неравностите по пътищата, дупките, камъните и бордюрите могат да бъдат сериозна опасност за гумите. Това е особено вярно ако през подобни препятствия се преминава с висока скорост. В такива случай се наблюдава поява на т.н. “жабка”, представляваща различна по размер област от страничния борд, при която след удар вътрешната корда се къса и се издува балон под натиска на вътрешното налягане.

 

Защо не трябва да ги помпим повече от наложителното

Защото когато налягането е според препоръките на производителя:

  • сцеплението е най-добро;

  • разхода на гориво е оптимален;

  • съществува резерв за разширение или свиване на въздуха според околната температура и пътните условия;

  • дори и при удар в остър предмет, каучука е достатъчно гъвкав и има вариант да се свива и да поема неравностите, без това да доведе до неговото разкъсване.

 

За да проверите нивото на налягането в гумите, използвайте най-обикновен манометър, който просто се поставя във вентила. Проверката се прави само и единствено в студено състояние, когато колата не е карана поне два часа. Само тогава показанията са най-верни.

 

Какво ни предлагат от Медина-Мед

Добър избор е да се стремим да заобикаляме съмнителните остри предмети в затруднените пътни условия, редовно да следим налягането и да посещаваме специализиран сервиз за гуми. Само на такова място могат да ни помогнат да отстраним проблема и то най-достъпни цени. Медина-Мед има множество различни подобни сервизи в големите градове на България, така че при нужда от съдействие, заповядайте при нас!