Нуждае ли се от нови гуми вашият автомобил

6 Май 2020

Шофирането с износени автомобилни гуми е изключително безотговорно поведение и е нещо, което никой не бива да си позволява при никакви обстоятелства. Състоянието на колелото влияе върху контрола, стабилността и спирачния път, особено върху мокра или заснежена настилка.

Най-вече, това застрашава живота на водача, пасажерите в колата и всички останали участници на пътя. Затова трябва да има нулева толерантност по този въпрос и когато забележим, че протекторът на гумите се е износил до законовата дълбочина от 1,6 мм, веднага да се ориентираме към покупка на нови.

 

Каква е оптималната продължителност на живот при гумите

Макар това да е теоретичен въпрос, средната продължителност на колело от средния ценови клас е около три години, а от премиум клас – до пет. Но тези стойности са индивидуални, защото износването се случва и поради други фактори, като:

  • Механични повреди (пробиване, нарязване);

  • Небалансирано окачване;

  • Неправилно съхранение;

  • Агресивен стил на шофиране;

  • Неподдържане на добро налягане;

  • Колата не е в движение продължително време.

Както се вижда от списъка, много са факторите, които износват колелата и затова средната продължителност на употреба е само препоръчителна и ориентировъчна цифра.

Важна информация е, че неравномерното износване е сигнал за проблеми в окачването и в такъв случай само смяна на колелата няма да е достатъчна, трябва да потърсим оторизиран сервиз за решаване на този проблем.

 

Как да измерим дълбочината на протектора

Нивото на протектора можем да измерим чрез индикатор, вграден в самата гума. Той представлява няколко хоризонтални малки издатини, равномерно разположени в основния канал. Ако колелото е износено до нивото на тези издатини, сме достигнали края на експлоатационния период и е време да го сменим. Другият метод, сходен с този, е наличието на цифри върху централното ребро, указващо дълбочината на канала. Тези цифри избледняват една по една заедно с износването на гумата, индикирайки колко милиметра от протектора остават.

Трети начин да измерим нивото е чрез уред, наречен „дълбокомер“, който можем да закупим от всеки сервизен център и така да сме сигурни, че колелата ни са годни за употреба.

 

Сериозен проблем ли са страничните пукнатини

Пукнатините в страничната стена на колелото са сигурен знак, че то да бъде сменено. Дори протекторът все още да не е износен, подобно „пропукване“ показва сериозна опасност от спукване по време на шофиране. Страничните стени на гумите трябва редовно да се оглеждат за подобни пукнатини, цепнатини или мехури.

 

Какво ни предлагат от Медина-Мед

Медина-Мед имат сериозен опит в бранша с автомобилни колела, не само в продажбата им, но и в ремонтирането им, благодарение на множеството им сервизи за гуми в страната.

За да улеснят своите клиенти при смяна, от Медина-Мед предлагат цялата си продукция в онлайн магазина си www.medina-med.com. Там ще открием сериозно разнообразие от най-добрите гуми на пазара, всяка от тях с доказан произход и гаранция за качество. Често можем да намерим и различни промоции, благодарение на които да си вземем гуми на изгодна цена. Доставката е бърза, до адрес или офис на куриер и е фиксирана на 5.40 лв за бройка. Заплащането става с наложен платеж, с онлайн с банкова карта, банков превод, а има възможност и за разсрочено заплащане при доверен кредитен доставчик.