NOKIAN - Първата в света комбинация на зимна гума със и без шипове:

30 Април 2021

 

УНИКАЛНАТА ТЕХНОЛОГИЯ НА ШИПОВЕТЕ ГИ ЗАДЕЙСТВА, КОГАТО ИМА НУЖДА ОТ ТЯХ

 

 

Във връзка с 80-тата годишнина на зимната гума, Nokian Tyres представя първата в света зимна гума с комбинирана работа със и без шипове. С тази революционна концепция за гуми и уникалната технология на шиповете, откривателят на зимната гума подсказва за нещата, които предстоят. С едно натискане на бутон водачът може да извади шиповете и да подобри сцеплението на гумите. Когато няма нужда от шиповете, те се прибират обратно в гумата.

Идеята за гума с комбинирана работа със и без шипове е да позволява на водача да избере подходящия режим при рязка промяна в атмосферните условия. Шиповете не се използват при сухи настилки и стабилни зимни условия, но могат да бъдат задействани при ледовито време за изключителна безопасност.

Концептуалният модел гума на водещия в света специалист по зимни гуми използва шарката на протектора и структурните решения от наскоро представената зимна гума с шипове Nokian Hakkapeliitta 8 SUV. Шиповете и на четирите гуми се извеждат и прибират едновременно. Корпусът на шипа е неподвижен, а движещата се част е твърдият метален връх в средата на шипа.

"Тави нова концептуална гума е удивително технологично постижение. Уникалната концепция за шиповете може наистина да се превърне в реалност в бъдеще."
— Мати Мори, Nokian Tyres plc, Mениджър „Техническо обслужване на клиенти“


Тави нова концептуална гума е удивително технологично постижение. Уникалната концепция за шиповете може наистина да се превърне в реалност в бъдеще. „Като пионери в света на зимните гуми, показваме, че е възможно да се комбинира зимна гума с шипове и такава без шипове” – казва Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“, Nokian Tyres.

Nokian Tyres разработи и произведе първата в света зимна гума, за да посрещне предизвикателствата на северния мраз през 1934 г. Две години по-късно инженерите в завода за гуми измислят подобрено решение за водачите на леки автомобили, които изпитват затруднения по хлъзгавите зимни пътища, и го наричат Snow-Hakkapeliitta. В наши дни Nokian Hakkapeliitta е една от най-известните в света марки зимни гуми.

 

Снимки: www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta_concept_tyre_2014

Видеоклип можете да видите тук: http://youtu.be/qNXL2EEscuE

 

Повече информация: сервизи за гуми Медина Мед 

 

 

Първата в света зимна гума с прибиращи се шипове