Неравномерно износване на гумите

9 Август 2019

Често по различни причини настъпва процес по неравномерното износване на гумите. Той може да се дължи на няколко отделни едно от друго обстоятелства и сега ще ги разгледаме и обясним всичките. По-долу ще дадем насоки за превантивни проверки, за да се избегнат подобни обстоятелства, както и съвети за предотвратяването им.

 

Какви могат да бъдат причините за износването на гумите

Съществуват няколко отделни причини, които е възможно да предизвикат неравномерното износване на:

  • едната раменна област - това се случва, когато ъгълът на колелата по някакви причина се е отклонил от препоръчителния и позиционирането им спрямо пътната настилка е неправилно, а клони повече към една от страните на гумата;

  • двете раменни области - обикновено се получава при твърде ниско налягане, където баланса на натоварването ляга върху двете странични раменни зони на протектора. Централната част хлътва леко навътре и така се предизвиква неправилното протриване;

  • средната част - наблюдава се при прекалено високи стойности на вътрешното налягане, където средната част се издува прекалено много и целият товар пада върху нея.

 

Описаните последствия могат да се наблюдават, както при предните, така и при задните гуми

 

Как можем да се предпазим

Важно е редовно да посещаваме сервизен център, където да се правят проверки на ъгъла на позиционирането на гумите спрямо пътното платно. Цялостния преглед на окачването също не е лоша идея, както и регулярните измервания на налягането, особено ако се приготвяме за дълго пътуване. Допълнително, препоръчва се да знаем максималната товароносимост и в никакъв случай да не я превишаваме.

 

Какви проверки трябва да направим

Препоръчва се, редовно да следим дълбочината на протектора. При зимните гуми, минималната трябва да е 4 мм, а при летните - 1,6 мм. Измерването може да се извърши по няколко начина. Единият е като си вземете специален уред за целта, а другият е например с монета от 1 лев. Тя се поставя в средната част в каналчето и ако то не успява да закрие жълтата ивица около монетата, то значи трябва да извършите спешна смяна.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Редовната проверка на състоянието на износването е от ключово значение, когато става дума за осигуряването на безопасността на пътя. Ето защо, поне веднъж в месеца е редно да посещавате специализиран обект, където експертите да извършат нужните проверки. Можете също да заповядате и в някой наш сервиз за гуми, където притежаваме най-съвременно оборудване и специално обучени екипи с дългогодишен практически стаж. Услугите ни са на изключително конкурентни цени, така че уверете се сами.