Мит ли е стареенето на гумите

31 Декември 2020

Технологиите и производствените процеси постоянно се подобряват, а иновациите в различните области се увеличават, което разбира се няма как да подмине и индустрията за производство на автомобилни гуми. Подобрен ли е до толкова каучукът, че вече стареенето му да се счита за мит или все пак тези изделия имат някаква годност? Как да забавим процеса и при кои видове той е най-осезаем ще разберем по-долу.

 

Имат ли годност автомобилните гуми

Точен срок не може да даде нито един производител, поради простата причина, че той зависи изключително много от начина, по който се експлоатират. От тук следва, че вариантите на тяхната употреба е възможно да варира в доста широки граници и не е възможно точното предвиждане на жизненият им цикъл.

 

Това, че знаем датата на производството им не означава, че можем дори и приблизително да разберем кога ще станат негодни за употреба. Ако изделието е съхранявано според препоръките на производителите, спазвайки нужната температура, влажност на въздуха и разположение, годността му може значително да се увеличи, пред тези с неспазени препоръчителни условия.

 

Кои гуми стареят повече - зимните или летните

Зимните гуми имат предпоставка за по-голямо стареене, защото ниските температури спомагат за повишеното разпадане на молекулярните връзки в каучука, така че след 2-3 години, дори и на прецизно съхранение и употреба, те губят част от положителните си технически характеристики.

 

Производителите твърдят, че експлоатационния живот на зимните модели е приблизително около 7 години, докато за летните, този период е 10 години. Разбира се, подобни твърдения са доста завишени и не бива да ги считаме за чиста монета, поради по-горе споменатите различия във факторите, влияещи на тяхната пригодност.

 

Как да забавим този процес

Описаните по-долу препоръки и тяхното спазване значително ще удължат експлоатационния срок:

  1. Ежемесечно преглеждайте външността и при откриването на най-малките дефекти, веднага се свържете със специализиран сервиз.

  2. Веднъж, дори и по-често в месеца, проверявайте налягането и при констатиране на настъпили промени, веднага направете нужните корекции.

  3. На всеки 15 000 км пробег карайте колата си на баланс, като така ще оразмерите максимално износването на протектора.

  4. При всяко слизане от превозното средство, оглеждайте протектора за загнездили се камъчета или други опасни остри предмети, представляващи опасност за спукване или разцепване на каучука.

  5. При смяна на кормилно устройство или шарнири, непременно проверете ъглите на подравняване и при нужда извършете нужните корекции.

  6. Съхранявайте в правилните условия сезонните модели и те със сигурност ще Ви служат максимално дълго време, спестявайки Ви финансови средства за честото закупуване на нови.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Ние винаги съветваме клиентите си да купуват само нови и маркови продукти за автомобилите си, тъй като те са с наистина доказано качество и предоставят най-висока степен на сигурност по време на път. После препоръчваме да се следват по-горе споменатите препоръки за поддръжка и винаги да се посещава доказал се сервиз за гуми, където цялото оборудване отговаря на най-съвременните стандарти, а екипът е съставен само от професионалисти.

 

Такъв сервиз е Медина-Мед и ние винаги се придържаме към висококачествените услуги и достъпните цени!