Летни гуми? Планирайте смяната им по-рано!

21 Юни 2019

С покачването на температурите идва и момента за смяната на зимните с летни колела. Защо е важно да направим това по-рано и какви са предимствата? Кога е настъпил моментът за подмяна поради износване на протектора? На всички въпроси ще се опитаме да отговорим по-долу.

 

Защо е важно да планираме смяната на зимни с летни гуми по-рано

Именно защото моделите за зимата са изработени от по-мек каучук, с настъпването на първа пролет, температурите започнат да се задържат над 7 градуса по Целзий и той става прекалено мек. Така се нарушава сцеплението с пътната настилка, а автомобила е неустойчив за шофиране. Удължава се спирачния път и разхода на гориво се вдига. Съществува също риск от аквапланинг, поради невъзможността от изхвърляне на водата встрани и колата се тормози повече.

 

Какви са предимствата

Ето няколко предимства при навременна реакция:

  • гарантираме си на първо място безопасност по време на шофиране;

  • пестим финансови средства за преждевременна покупка на нови колела;

  • по-добро сцепление с пътната настилка;

  • предотвратяване на аквапланинга при дъждове.

 

Най-доброто вълнение обаче е, че се чувстваме спокойни, уверени и така по-добре се съсредоточаваме върху случващото се на пътя.

 

Кога гумите се нуждаят от смяна заради износване

В процеса на разрушение, каналчетата на протектора постепенно започват да стават по плитки и в даден момент идва време за подмяна. Кога обаче е настъпило то? Съществува минимална стойност на дълбочината на протектора, преминаването на която прави превозното средство изключително опасно и твърде неустойчиво за шофиране.

 

В случая, според българските изисквания, минималната стойност е 1,6 мм. Измерването става по много начини: или чрез закупуване на специален прибор, позволяващ точното премерване на дълбочината на каналчетата в средната част или чрез монета от 1 лев. При нейното поставяне, ако жълтата лента се скрие изцяло, то значи изискването е спазено. Важно е също да преглеждаме DOT символите, показващи възрастта на каучука и ако той е прекалено стар, също би следвало да се замислим за замяна.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Основната ни препоръка е да не чакате достигане на максимално износване, а да направите подмяната по-рано, именно поради споменатите по-горе причини. Задължително четете препоръките на производителя относно цялостното обслужване и поддръжка на превозното средство и се съобразявайте с тях. Друг важен съвет е да се доверявате само и единствено на специализирани автомобилни центрове с доказала се репутация.

 

Можете да заповядате и в сервиза за гуми на Медина-мед! Ние сме от дълги години на пазара и предлагаме качествена и достъпна за всички услуга, така че доверете ни се напълно. Избирайки нас, освен, че ще извършите цялостно обслужване, ще получите и висококачествени маркови продукти на отлични цени. Очакваме Ви!