Купуване на гуми: какво трябва да знаем

10 Октомври 2018

Изглеждат ли вашите гуми леко изгладени, износени или стари? Тогава може би е време да обмислите закупуването на нови гуми. Може да ви изглежда невъзможно да успеете да разберете всички малки детайли, необходими за избора на най-добрите гуми. Не е нужно обаче да падате духом. Това удобно ръководство ясно ще очертае всичко, което трябва да знаете, за да можете да вземете най-доброто решение за вас и вашата кола.

 

Как да разберете, кога да смените гумите си 

 

Когато става въпрос за смяна на гуми, има случаи, когато това е абсолютно наложително поради спукване или повреда. Естествено, тези проблеми трябва да бъдат решени възможно най-бързо, за да се избегне поставянето в риск както на самия вас, така и на останалите участници в движението. Като изключим случаите, когато това е неизбежно, ако на вашите гуми просто им е дошло времето, всъщност разполагате с оптимално време да ги смените. Новите гуми никога не остават нови за дълго и протекторът им ще се износи с употребата им.  Винаги трябва да извършвате редовни проверки, за да се уверите, че протекторът все още е в рамките на законовата граница от 1.6 мм. Гумите на Michelin разполагат с удобна система за проверка, така че да знаете, кога наближава времето за смяна. Намерете Човечето на Michelin на страницата на гумата и ще можете да видите ръбовете в протекторния рисунък на гумата. Ако повърхностният каучук е равен с този ръб, тогава има шансове да наближавате границата от 1.6 мм. Като алтернатива, използвайте теста с 10 стотинки. Пъхнете монетата в най-плитката част на вашия протектор. Ако можете да видите долния външен ръб, тогава вероятно вашите гуми имат нужда от смяна.

Най-добрият начин е да ги провери специалист. Посетете един от 10-те, най-удобен за вас център, на Медина Мед, най-голямата мрежа сервизи, сертифицирана от Мишлен:  Сервизи

Избиране на най-добрата гума за вашия автомобил

 

Вземете предвид вида на автомобила, който шофирате. Шофирате ли компактна класа, SUV или хибрид? Видът на автомобила, който шофирате ще играе роля при покупката. Различните автомобили изискват различни гуми, и е важно да купите правилните гуми както по отношение на вашия портфейл, така и за вашата безопасност на пътя. Но преди да се спрете върху вариант, трябва да обмислите няколко неща.

 

Размер на гумата

 

Половината от битката при купуването на гуми е да знаете размера на вашите гуми.  Веднъж, след като сте се снабдили с това знание, става много по-лесно да стесните търсенето. Всички гуми имат серия от цифри и букви върху страницата, посочващи техния точен размер и спецификации. Например, гума с означение 255/55 R18 105 V на страницата може да се разбие както следва :

 • 255 - ширина на гумата в мм;

 • 55 - пропорционално съотношение на гумата Съотношение на височината към широчината на профила Височина/Широчина на профила= 55%;

 • R - Конструкция = Радиална;

 • 18 - вътрешен диаметър на гумата в инчове;

 • 105 – товарен индекс. Максимално натоварване = 925 килограма (kg);

 • V – скоростен индекс. Максимална скорост = 240 километра в час (kph).

Трябва да се отбележи, че скоростният индекс отговаря на километри в час (kph), както се използва в континентална Европа. Трябва винаги да съобразявате гумите си с максималната скорост на вашата кола. Ако все още не сте сигурен за някоя подробност, можете да се консултирате с ръководството за автомобила си или с някой от нашите търговски обекти. Можете да използвате и нашата онлайн търсачка на гуми, която ще ви подкани да въведете всички данни за вашия автомобил, включително марка, модел, година, размер на двигател и др.  След това ще ви бъдат показани селекция от препоръчителни гуми, които отговарят на спецификациите на вашия автомобил.

 

Етикетиране на гумите

 

От 2012 г всички гуми се продават като се използва система за етикетиране, която наподобява тази за бяла техника. Тя е разделена на три части и е предназначена да ви помогне да направите избора си, когато купувате нови гуми.

 • Икономия на гориво – класификацията започва от А до G, като A означава най-добър, G най-лош. Тя определя колко енергия се губи, когато автомобилът се търкаля. Гумите консумират 20% от горивото на автомобила, и разликата между най-добрия и най-лошия клас може да бъде около 7.5%.

 • Сцепление на мокро – класификацията започва от А до G, като A означава най-добър, G най-лош. Обозначава разстоянието, което е необходимо, за да се спре на мокър път. Между всяка класификация има разлика в спирачния път от около 2.5 метра (m) при скорост от 80 kph. Разликата между гума от клас ‘A’ и гума от клас ‘F’ може да бъде до 18 m.

 • Шум – класификацията представлява пиктограма с говорител с три звукови вълни и се отнася за външния шум на гумата. Ако едната звукова вълна е затъмнена, тогава гумата е три или повече децибела под бъдещото законодателство. Две звукови вълни означават, че гумата отговаря на бъдещето законодателство, докато три означава, че тя отговаря на съществуващото, но не и на бъдещото законодателство.

Можете да използвате тази информация докато сравнявате цените на гумите. Освен това е добре да потърсите съвет от специалист.

По този начин ще сте уверен, че сте получили най-добрите гуми за вашия автомобил.

Вид гуми

 

Съществуват три различни вида гуми на пазара: летни, зимни и всесезонни.  Къде живеете и условията, в които възнамерявате да шофирате през годината, оказват влияние кой от тези три вида ще ви бъде от най-голяма полза. Ако имате отличително лято и зима, тогава инвестирането в комплект летни и зимни гуми може да бъде най-добрият избор за вас.

 • летни гуми – изработени са от твърд каучук и са най-подходящи за топло, сухи условия над седем градуса по Целзий. Те са разработени така, че да омекват при по-топли температури, за да се подобри сцеплението им като осигуряват по-добра стабилност при шофиране при завои и по-добър спирачен път. Освен това осигуряват по-добър пробег на галон гориво;

 • зимни гуми – те са най-подходящи при студени температури, които редовно падат под температурата на замръзване. Те са по-широки и с по-дебел каучук, което, заедно с техния по-дълбок протекторен рисунък, осигуряват по-добър контрол на сцепление на заснежени, заледени, мокри и кишави повърхности. Върху тях ще има пиктограма от три планински върха и снежинка, за да обозначи, че са подходящи за употреба през зимните месеци.

В някои държави използването на зимни гуми на места с екстремни климатични условия е задължително.  Въпреки това, не винаги е необходимо да купувате два комплекта гуми.

 • Всесезонни гуми – комбинираната сезонна технология ви осигурява най-доброто поведение през цялата година. По същество това е лятна гума, която може да издържи на зимно време и студени условия до минус пет градуса по Целзий.  

Този вид гуми ще ви осигури управлението, дълготрайността и сигурността, която очаквате от една лятна гума, като същевременно ще имате сцеплението и спирането на зимна гума. Ако живеете на място, където през зимните месеци няма екстремни метеорологични условия, тогава всесезонните гуми като CrossClimate на Michelin биха били добър вариант. Това е вариант и ако просто не разполагате с пространство, където да съхранявате допълнителен комплект гуми.

 

Условия на шофиране

 

Те са свързани с горната точка, но заслужават да бъдат разгледани в свой собствен раздел. Къде шофирате повече, в града или по магистралите? Градското шофиране изисква гуми, които са с отлично спирачно разстояние както на сухи, така и на мокри пътища, с голяма икономия на гориво и издържливост, за да се справят с честите спирания и тръгвания, които са присъщи на шофирането в градска среда. От друга страна, за шофиране предимно по главни пътища и магистрали, вашите гуми трябва да имат отличен спирачен път от висока скорост както на сухи, така и на мокри пътища. Те трябва да осигуряват и комфорт, стабилност и сцепление на пътя.

 

Несъответстващи гуми

 

Възможно е да дойде момент, когато да не е необходимо да сменяте всички четири гуми на вашия автомобил наведнъж. Това може да се дължи на спукване или повреда, и макар че може да се изкушите да изберете евтини гуми, за да спестите пари, които не отговарят точно на профила на вашия автомобил, това не е препоръчително. Трябва винаги да се опитвате да имате комплект от съответстващи гуми и на двете оси. Съответствието не означава непременно да имате точно същата гума от същата марка, а по-скоро такава, която отговаря на нуждите на вашия автомобил. Несъответстващите гуми могат до доведат до грешка в отчитането на вашия скоростомер, така че да знаете с каква скорост се движите, което компрометира вашият спирачен път.  Те ще повлияят и на управлението на вашия автомобил и ще доведат до нестабилност при висока скорост.

Винаги можете да потърсите съвет и консултация от специалистите на Медина Мед.