Колко важна е резервната гума

25 Януари 2019

Резервните гуми за много шофьори е един вид гаранция за непредвидена ситуация на пътя. Колко всъщност е важна тя, нейните предимства и недостатъци. Задължително ли е да я притежаваме?! На всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим в настоящата статия.

 

Какви са предимствата

Едно от най-важните преимущества е спокойствието, което Ви дава по време на дълъг път, че в случай на спукване, Вие притежавате допълнителен вариант, на който да разчитате. В случай, че размерите й са по-малки, то Вие трябва да карате с ограничена скорост и по най-бързия начин да посетите специализиран център за ремонт.

 

Тя не заема място от багажното отделение, защото е със собствено и е лесно достъпна във всеки един от моментите, когато Ви потрябва. Обезателно периодично да се измерва нейното налягане, за да е постоянно в готовност за употреба. Винаги и по всяко време ще Ви спаси при авария с неволно спукване и може да се използва многократно.

 

Какви са недостатъците

За съжаление, както предимства, тя има и някои недостатъци. Например, ако не е пълноразмерна (в повечето случаи не е), тя разваля естетиката на автомобила. Също така оказва влияние върху шофирането, докато е поставена и е предназначена за временен спасителен пояс. Оказва влияние върху някои функции, като ABS и нарушава сцеплението с пътната настилка. Ако не е предвидено специално място в багажното отделение, заема излишно пространство.

 

Шофиране с резервна гума

Без значение дали използвате пълноразмерно или умалено решение, то е предназначено за придвижване до най-близкия сервиз за гуми, където да бъде отстранен проблема. Дори и да използвате пълноразмерна, тя не притежава характеристиките на останалите колела и може да създаде проблеми по пътя. Затова, препоръките на експертите са от момента на поставянето да изминете възможно най-краткото разстояние до най-близкия пункт, където да отстраните проблема си.

 

Също така, когато сте с резерва, скоростта на шофиране не бива да надвишава 80 км в час. Така си гарантирате по-безопасно пътуване докато се реши ситуацията.

 

Задължително ли трябва да имаме

Краткият отговор е - Да, а дългият - Препоръчително е! Представете си ситуацията, че сте на място където обхвата на мобилните оператори не се улавя и сте далеч от пътната помощ! Същевременно се налага да смените спукано колело - подобен вариант би Ви спестил много разходи и нерви.

 

Какво препоръчва Медина-Мед

През годините на професионална работа, сме установили, че подсигуряването по време на пътуване е задължително, ако искаме то да е спокойно и вълнуващо. За целта:

  • редовно проверявайте протектора, налягането и състоянието на каучука;

  • преди тръгване обезателно прегледайте спирачната система, маслото и останалите консумативи;

  • поддържайте аптечката си с пълно оборудване за указване на първа помощ;

  • добър вариант е да запишете в указателя и номер на пътна помощ, без значение дали имате мобилен интернет или не;

  • поддържайте автомобила си в отлично състояние, като редовно го прекарвате на диагностика и прегледи.

 

При необходимост, заповядайте при нас и ще Ви съдействаме с всичко необходимо, бързо, точно и евтино. Очакваме Ви!