Кои фактори влияят на коефициента на сцепление при автомобилните гуми

15 Април 2020

Какво е сцепление на гумите

Точката на взаимодействие между пътната настилка и автомобилните колела е мястото, на което се проявява сцеплението. То се измерва с коефициент, дефиниран от силата, с която блокирало колело се плъзга по настилката. Колкото е по-нисък този коефициент, толкова е по-голяма силата на плъзгане, в резултат на което автомобилът става неустойчив, водачът губи голяма част от контрола над него и възникват условия за пътнотранспортни произшествия.

 

Оказва ли влияние дълбочината на протектора

Протекторите представляват шарката върху колелото и имат сериозно отношение към поведението му върху пътя. Не само видът на самата шарка, но и дълбочината и е от значение. Колкото е по-дълбока, толкова е по-голяма работната площ и автомобилът се държи по-лесно под контрол при мокра и хлъзгава настилка.

Протекторите са един от основните показатели на автомобилните колела и тяхното изменение трябва да се наблюдава. Минималната дълбочина на протектора по е 1.6 mm по закон, но е препоръчително летните гуми да се сменят при достигане на 3 mm, а зимните – при 4 mm дълбочина. Така колелата ще имат по-доброто поведение при движение и спирачният път ще се намали значително.

 

Изменения на сцеплението при мокра и заледена настилка

Коефициентът на сцепление зависи от вида на пътната настилка и състоянието на гумите и варира между 0 и 1. Колкото е по-висока тази стойност, толкова е по-добро сцеплението и съответно контролът върху превозното средство е по-прецизен.

Основните пътни настилки и техните коефициенти са както следва:

  • Асфалтобетон (сух) - >0.9;

  • Асфалтобетон (мокър) – 0.7;

  • Паваж (сух) – 0.8;

  • Паваж (мокър) – 0.6;

  • Сняг – 0.2;

  • Лед – 0.1.

Тези стойности играят важна роля при изчисляването на спирачния път и също показват колко е важен изборът на добри гуми, за да може автомобилът да е стабилен при всякакви условия.

 

Какво съветват от Медина-Мед

Като лидер в областта на автомобилни гуми от 29 години, Медина-Мед са натрупали висок професионален опит. По отношение на безопасността на пътя, от Медина-Мед съветват автомобилните колела да бъдат поставяни редовно под щателна проверка в съответствие с изискванията и да се следи внимателно за дълбочината на протектора, налягането и еластичността им. И когато по тези показатели те станат негодни за употреба, без колебания и забавяния да бъдат сменени.

За целта посетете техния онлайн магазин, където освен чудесно разнообразие от което да избирате, се предлага и качествена консултация по всички въпроси, свързани с автомобилните гуми.