Кога трябва да се провери налягането в гумите

7 Октомври 2019

Редовната проверка на налягането във вътрешността на гумите е от изключителна важност за ниския разход на гориво, за стабилността на превозното средство на пътя и за дълготрайност на протектора и каучука. Кога трябва да се прави тази проверка и как, ще разберем от поредния полезен материал в блога ни.

 

Кога трябва да проверим налягането в гумите

Налягането всъщност представлява въздушния натиск върху стените на гумата в нейната вътрешност. Тоест, колкото повече въздух е нагнетен, толкова по-голям натиск оказва той. По-долу ще поговорим за опасностите от превишеното претоварване, а сега нека разберем кога е препоръчително да извършваме проверка относно вътрешното налягане. Препоръчително е поне веднъж в седмицата да правим подобно измерване.

 

Важно е обаче да знаем, че най-точни показания се постигат, когато измерването става при студен въздух във вътрешността. Тоест, превозното средство не бива да се е движело поне два часа, а най-добрия вариант е това да стане сутрин, преди да тръгнете на работа. Как да направим правилната проверка? Продължете да четете.

 

Как да го проверим правилно

Процесът е изключително бърз и прост. Нужен Ви е само изправен манометър, който поставяте във вентила и той ще покаже реалната стойност в момента. За да проверите обаче, коя е правилната величина, потърсете малък стикер върху страничната колонка на шофьорската врата или погледнете около капачката за наливане на бензина. Подобна стойност може да бъде открита и в съответната документация.

 

Проверката също е задължителна преди потегляне на дълъг път. Така предварително си намалявате и шансовете за непредвидени ситуации на пътя.

 

Защо е опасно да претоварим гумите

Когато вътрешния натиск е по-голям от препоръчителното, тогава се намалява контактната площ с асфалта и се наблюдава неравномерно износване в полза на средната част на протектора. В подобна ситуация, натискът върху стените във вътрешността е много по-голям и риска от спукване значително се увеличава. За това допълнително допринася и теглото на превозното средство, а както знаем, вероятността за ПТП в подобен случай е голяма.

 

Също, претоварването води до: 

  • нарушено сцепление с пътната настилка;

  • влошаване на свойствата за управление;

  • увеличаване на спирачния път.

 

Какви видове ще открием в Медина-Мед

При нас Ви очаква огромно разнообразие от зимни, летни и всесезонни модели на атрактивни цени и с най-добро качество. Това го гарантираме, защото тясно сътрудничим директно с брандовете и продуктите идват при нас от техните производствени фабрики. Също сме се погрижили да създадем сервиз за гуми на повечето места в страната, така че да се възползвате от услугите ни, където и да се намирате. Ако се нуждаете от допълнителна консултация със специалист, при нас тя е безплатна, така че възползвайте се!