Климатичните условия и тяхното влияние върху гумите

6 Май 2019

Вероятно за никой не е тайна, че климатичните условия и околната среда оказват директно влияние върху състоянието на гумите и по-специално на техническите параметри на каучука. Ето защо решихме да разясним в какво точно се изразява и как да направим подходящия избор. Ще дадем и някои съвети, взети директно от нашите специалисти.

 

Как влияят климатичните условия на гумите

Както знаем, с настъпването на лятото или зимата, идва и момента за подмяна на автомобилните “обувки”. Това е провокирано от промяната в климата и изменението на техническите характеристики на каучука. Например, възможно е да се наблюдава при дъжд, сняг и възникване на екстремни температури.

 

Когато навън застудее под 6-7 градуса, идва момент за поставянето на зимни модели. При над тези стойности, ние поставяме летни. Съществуват обаче и региони, при които целогодишно много рядко градусите падат под 0-та. Тогава предпочитани са всесезонните модели.

 

Подобни операции са ноложителни, поради промяната в сцеплението с пътната настилка. Тоест, летните варианти в студа се втвърдяват и губят еластичността си, докато пък зимните в жегата прекалено омекват и се наблюдава същия проблем. Ето защо се налага тази смяна при рязката промяна на температурите.

 

Как да подберем правилния комплект

С оглед на променливия климат, трябва да следим и за резки застудявания или затопляния, при което да реагираме своевременно с нужната подмяна. Трябва да сме наясно, че шарките на грайфера при споменатите по-горе модели е различна и това е най-лесният начин за тяхното разграничаване. Първите се характеризират с повече и по-дълбоки каналчета, способни да поемат повече сняг в себе си, осигурявайки добър контакт с пътната настилка.

 

Вторите притежават диагонални канали, от средата навън, изхвърляйки пречещата на доброто съприкосновение с пътя вода. Така се предотвратява и появата на ефекта аквапланинг, където автомобила става неуправляем, поради поднасянето му по повърхността на водата, намираща се върху асфалта.

 

Какви други природни фактори могат да повлияят

Например, съществуват варианти за преодоляване на неравности (оф-роуд) и такива за пътуване по писта. Не бива всеки от тях да се използва за преминаване и по двата типа трасета, защото така се излагаме на голяма опасност. Тоест, всеки от тях трябва да се употребява за предназначените цели.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

  • следете редовно климатичните условия и правете навременни смени;

  • наблюдавайте също вътрешното налягане и го коригирайте при необходимост;

  • следете дали износването на грайфера не е прекалено голямо и то да Ви излага на риск от ПТП;

  • при наближаване на гьол с много вода, задължително намалете скоростта до около 30 км/ч докато преминете.

 

Видяхте едни от основните мерки за безопасността по време на пътуване. Ако ги спазвате, можете да сте спокойни, че дори и външните промени ще са с ограничено въздействие. Ако все пак се нуждаете от специалисти за ремонт, то заповядайте в сервиза за гуми или в някой от обектите ни в страната и нашите специалисти ще се погрижат да отстранят неизправността. Очакваме Ви!