Класификация на гумите

4 Октомври 2019

Когато правите избора на подходящите гуми за превозното Ви средство е редно да сте запознати с тяхната класификация, така че в следващите редове ще поговорим именно в тази посока. Ще научим техните разновидности, нужните обозначения и подходящата поддръжка.

 

Какви видове гуми има

Основно те се делят на три вида, в зависимост от сезона на годината:

  • летни - химичният състав на каучука и шарката на протектора са подходящи за високите летни температури и по време на шофиране в дъжд;

  • зимни - тук химичния състав и структура на каучука са различни, така че да са устойчиви на минусовите температури и да успяват да поддържат добро сцепление, дори и в заснежен терен;

  • всесезонни - притежават междинни качества на по-горните два вида, но те са подходящи за употреба при региони, където разликите в температурите не са големи.

 

Кои са основните обозначения, които трябва да знаем

Основно те се обозначават като:

  • симетрични - при монтажа се съблюдава спазването на посоката на въртене с тази на движение. Точните указания са обозначени със стрелки върху страничния борд;

  • асиметрични - следва да се обърне внимание на надписите Side Facing Inwards, където тази страна се намира от вътрешната част, а тази навън е обозначена, като Side Facing Outwards;

  • комбинирани - те обединяват свойствата на горните два вида и при монтирането, непременно се обръща внимание на посоката на обозначените стрелки и надписите за вътрешна и външна част.

 

Каква поддръжка се изисква

Важно е редовно да следите налягането във вътрешността на гумите, с което си гарантирате максимален комфорт при шофиране, стабилно управление на колата и икономия на горивото. Измерването се извършва сутрин, преди превозното средство да се е движило или ако вече сте го карали, трябва да изчакате поне два часа. Самия процес става чрез поставяне на манометър във вентила. Точната стойност на налягането ще откриете върху стикер, поставен на колонката на шофьорската врата или при капачката за бензина.

 

Какви видове ще открием в Медина-Мед

В онлайн магазина ни ще откриете всички от описаните по-горе видове и то на невероятно изкушаващи цени и с гаранция за високо качество. Всяко едно от предложенията ни пристига от фабриките на съответния производител и бранд, а опцията за предлагане на фалшиви имитации е елиминирана. Ето защо, можете да бъдете напълно уверени, че избирайки нас, от където да направите своя избор и покупка, задължително ще получите най-добрия продукт.

 

При трудности в избора или нужда от консултация с експерт, нашите екипи са насреща със своя професионален опит в областта. Също, можете да ни посетите и на място в някой наш сервиз за гуми в страната. Очакваме Ви!