Какво трябва да знаете за спирачните накладки

12 Август 2019

Накладките в спирачната система изпълняват много важна, а дори и една от основните роли, за нейното пълноценно и ефективно функциониране. От правилното сработване на спирачките пък зависи и нашата безопасност на пътя и правилен контрол на превозното средство. Ето за това, трябва да знаем какво представляват накладките и техните видове. Нужно е също да сме наясно как функционират и от къде да си купим качествени.

 

Какво представляват спирачните накладки

Това е метална част, играеща основна роля в спирането на автомобила. Чрез нейното триене в определена основа, постепенно се отнема от инерцията на превозното средство или директно блокира колелото му, така че то да спре. Най-общо казано, представлява пластина, върху която се намират още няколко слоя различен материал, поемащ част от вибрациите и развиващата се висока температура.

 

Какви видове има

Основно са налице два вида, а именно: 

  • органични - при тях, основното съдържание на материали е карбон, стъкло и кевлар. Тяхното съдържание на метал е около 15%. При спиране са значително по-тихи, но са по-податливи на износване, което не ги прави подходящи за агресивния начин на шофиране;

  • керамични - устройството им е съставено от синтетичен каучук, цветни метали и керамични влакна. Те са по-износоустойчиви от по-горния вариант и осигуряват по-висок коефициент на триене. Изключително подходящи са за спортно каране.

 

Как работят

За задействането на спирачната система на автомобила, в краката на шофьора е предвиден специален педал, чрез натискането на който подава команда за задействане или отпускане на накладките. Когато педалът бъде натиснат, спирачната помпа се задейства и повишава налягането на спирачната течност в системата от маркучи. Вследствие на натиска, течността задейства накладките и ги притиска към дисковете, с което се блокира въртенето на задните или предните колела.

 

Това може да се извършва плавно, така че инерцията постепенно да се забавя или рязко да се блокира въртенето.

 

Какво ни съветват от Медина-Мед

Изключително е важна правилната поддръжка на работните параметри на спирачната система и за целта, редовно трябва да се проверява нивото на спирачната течност или за възникнали течове. При възникване на скърцащи звуци, когато спирате, това е индикация за износено покритие и необходимост от смяна. Ако и Вие се нуждаете от подобна услуга, заповядайте в някой наш сервиз за гуми, където ще извършим нужната манипулация и то за кратко време.

 

Ние работим само със специализирано оборудване и майстори с дългогодишен опит в областта, така че можете напълно да ни се доверите! Очакваме Ви!